Tölgyessy D. Péter elemez

A Való Világ 4 valóságshow professzionális elemzői szemmel. (A politikai elemző Tölgyessy csak névrokon.)

A VV4 és az összeesküvés-elméletek

2010.12.29. 15:42 Sz.J

„A Való Világ 4 szereplői színészek, a műsor megrendezett”. „Olivér beépített ember.” „Az sms-szavazatokat technikailag manipulálják”. „A riportszobában kivetetik az elemeket a portokból, tehát eltitkolnak valamit a nézők elől.”

Ilyen és ehhez hasonló mondatokat hallok/olvasok a Való Világ 4-gyel kapcsolatban, ezért úgy döntöttem, megpróbálok itt néhány állításra reflektálni. Hozzáteszem: a Való Világ 4-hez semmi közöm, de mivel dolgoztam már ugyanilyen típusú valóságshowkban (igaz, csak elemzőként), némi rálátásom van az operatív munkára is.

„Amatőr színészek a szereplők és a műsor megrendezett”

Egyre gyakrabban találkozom ezzel az állítással, főleg az Index Való Világ 2010 fórumán. Azt már egy korábbi bejegyzésemben kifejtettem, hogy az RTL Klubnak számtalan lehetősége, illetve eszköze van arra, hogy a műsort alakítsa a szája íze szerint. Egyvalamit azonban nem szabad figyelmen kívül hagyni: az RTL-nek a legfontosabb, hogy a show nézett legyen, az emberek pedig szeressék. Bármilyen hihetetlen és nehezen elfogadható egyeseknek, de a valóságshowk esszenciája – műsorkészítési szempontból – tényleg az, hogy a képernyőn az történjen, amit a nézők szeretnének. Tehát elsődleges szempont, hogy a nézőknek – különféle csatornákon (internet, sms) keresztül – beleszólása legyen a műsorba. Nem a szerkesztők, hanem a nézők ízlése számít – ezeknél a típusú műsoroknál legalábbis egészen biztosan.

Amatőr színészekkel ilyen típusú valóságshow-t rendezni egész egyszerűen amatőrizmus, szakmailag elképzelhetetlen lenne. És nemcsak arról van szó, hogy felesleges és értelmetlen lenne pénzt fizetni amatőr színészeknek azért, hogy eljátszanak valamit, amit hús-vér szereplőkkel ingyen vagy nagyon olcsón meg lehet „oldani” (a szereplők egy nagyon kis összegű gázsit, pár tízezer forintot valószínűleg így is kapnak), hanem arról is, hogy képes lenne-e ennyi ember (főleg amatőr színész) ilyen jól játszani hús-vér embereket, a titoktartásról nem is beszélve.

A kétkedők gyakran emlegetik, hogy a Villa játékosai elszólják magukat. Például arról beszélnek, hogy XY szerkesztő vagy kameraman hogy néz ki külsőleg (egy ízben például Gigi beszélt erről).

Nos, ezeket az információkat még a villába jutás előtt megszerezhették, ugyanis a szereplőkkel (miután túljutottak a castingon) rengeteg filmanyagot vesznek fel (promofilmeket, kisfilmeket stb.), amiket aztán később (pl. a főcímzene alatt) fel is használnak a szerkesztők. Ilyenkor pedig a leendő játékosok a stábbal is érintkeznek, kapcsolatba kerülnek velük (ismerkednek, beszélgetnek).

Zárójeles megjegyzés: megfigyelhető, hogy az az ember, aki tudja, hogy lehallgatják-megfigyelik, akkor egy idő után már nem tud arra figyelni (ha csak nem képezték ki professzionálisan, mint például a titkosszolgálatok hírszerzőit, de az egy egészen más tészta), hogy uralja a megnyilvánulásait. Magyarán ne böfögjön, ne szellentsen, ne engedje el magát. Egy idő után a lehallgatott/megfigyelt ember elfelejti, hogy figyelik, megfeledkezik erről, még ha néha eszébe is jut. Ezért is írtam korábban, hogy milyen fontos szerepe van az egybevágóságnak. A legjobban az a játékos jár, akinek a személyisége a rá delegált szereppel (Törtető, Vagány stb) hasonló, ebben az esetben ugyanis elég csak önmagát adnia, s akkor már egybevágó lesz.

„Olivér beépített ember”

A „beépített szereplőről” teóriáról néhány szó. A valóságshow készítésekor előfordulhat, hogy „beépített embereket” küldenek be a műsor szerkesztői, DE nem állandó szereplőként, hanem vendégként. Volt már rá példa többször (a produkciók nevét szándékosan nem írom le), hogy beküldtek a show-ba vendégeket, akiknek meghatározott feladatuk volt, amiért – ha teljesítették azokat – pénzt kaptak. Természetesen mindezt szigorú titoktartási szerződés mellett csinálták és – hangsúlyozom – nem állandó szereplővel, hanem vendégekkel. Óriási különbség! De ilyenkor sem a nézők átverése a cél, hanem a bent lévő közösség manipulálása. A vendégek pedig általában csak rövid ideg tartózkodnak ilyenkor házon belül, pár óráig, esetleg pár napig. (Egyébként bizonyos értelemben Delhusa Gion vendégeskedése is ekként fogható fel: konkrét, igaz, nem titkolt feladata volt és villán belüli eseményt generált.) Ha viszont manipulálás céljából alkalmaznak beépített embert (vendéget), akkor a legfontosabb az, hogy a beépített ember (vendég) ne dekonspirálódjon a közösségben, az ugyanis csúfos bukáshoz vezet(ne). /Ha emlékszünk Maya Goldra, talán emlékszünk a lehetséges küldetésére is…/

„Az sms-szavazatokat manipulálják”

Erről a teóriáról és úgy általában a manipulációról egy korábbi posztban már írtam, nem ismétlem meg magam. Talán még egy idevágó dolog: a casting egyik – talán legfontosabb – funckiója, hogy olyan figurákat válogassanak be a műsorba, akikre ilyen vagy olyan oknál fogva kíváncsiak lesznek a nézők. Például azért mert szép vagy buta. Később a vágás/szerkesztés egyik feladata, hogy a játékos karakterjegyét még inkább felnagyítsa. Nem az a célja a szerkesztőknek, hogy az illetőt más karakternek állítsák be, hiszen nem ezért válogatták be. De akár ezt is megtehetnék: Olivérről össze lehetne vágni egy olyan anyagot, amiben egész nap semmit nem csinál, csak – tegyük fel – ül, fekszik, nem beszélget senkivel. Ám Olivér alapvetően nem ilyen karakter, ezért a szerkesztők a rá jellemző tulajdonságokat emelik ki vágásoknál. Ugyan így is torzított képet kapunk az illetőről, de nem olyat, ami teljesen eltér az alapszemélyiségétől. Kicsit olyan ez, mint amikor egy rajzoló karikatúrát készít valakiről. Felnagyít bizonyos részeket az arcán, kidomborít bizonyos vonásokat, amelyek amúgy igenis léteznek.

Kommentben felmerült kérdésként, hogy az sms-szavazók melyik társadalmi rétegből kerülnek ki, úgyhogy erre azért kitérnék ezúttal.
Általánosságban elmondható, hogy a valóságshow-k célközönsége világszerte a 18-34 éves korosztályból kerül ki. De az, hogy egy ilyen műsorban melyik társadalmi réteg a leginkább aktivizálható sms szavazásra, nincs hitelt érdemlő kutatás. Azt viszont lehet tudni, hogy a Való Világot kik nézik leginkább: a szakmunkások és az általános iskolás végzettségűek, utóbbiak körében 31,9 százalékos a közönségarány, míg az érettségizett tévénézők 29,8 százaléka nézi ezt a show-t. Persze ez nem jelenti azt, hogy a diplomások csak a művészfilmeket nézik, hiszen a közönségarány esetükben is 20,7 százalék.

Azt is tudni lehet, hogy a műsort inkább a nők kedvelik, a közönségarány körükben 30,2 százalékos, míg a férfiak esetében ez csak 28,5 százalék. Az sms-szavazókról viszont nincsenek adatok, általánosságban végképp nincsenek. Általában elmondható ugyanakkor, hogy leginkább a fiatalok és a nyugdíjasok szavaznak, de ez – a műsor jellegétől függően – változhat. (Pl. biztos vagyok benne, hogy Szíj Melindára a saját női generációja is igen sok szavazatot adott le, igaz, az nem valóságshow volt.)

Még egy zárójeles érdekesség: értelmiség körében gyakran hallom azt a „vádat”, hogy micsoda dolog az, hogy az emberek képesek ostoba tévéműsoroknak sms-t küldeni, bezzeg arra képtelenek, hogy a politikai választásokon is érvényre jutassák akaratukat, azaz részt vegyenek a szavazásokon. A fanyalgók azt gondolják, sőt meggyőződésük, hogy az sms-küldők száma magasabb, mint azoké, akik szavazni mennek. Csakhogy ez egy mítosz. 2004-ben például a Big Brother 5 fináléjában (az Egyesült Királyságban) 6.363.325 sms szavazat érkezett, míg az általános választásokon 2005-ben összesen 27 millió szavazatot adtak le. Ráadásul a show sms-szavazói többször szavaztak, tehát nem 6,3 millió ember szavazott, hanem ennyi szavazat érkezett. Janet Jones, az Aberystwyth Egyetem kutatója (mellesleg zseniális valóságshow-elemző) végzett is egy kutatást ebben a tárgyban és arra jutott, hogy a szavazók 10 százaléka szavazott 2-5 alkalommal egy héten, míg 3 százalékuk több mint ötször egy héten. 

„A riportszobában kivetetik az elemeket a portokból, tehát eltitkolnak valamit a nézők elől.”

Több olyan esemény is zajlik a villában, amit a kívülállók nem észlelnek – legfeljebb néha azok, akik az online közvetítéseket is nézik. És bizonyos történések nem is tartoznak a nyilvánosságra. Vannak olyan pszichológus kollégáim (külföldön), akik ilyen műsorokban a riportszobában (máshol titokszobának is szokták ezt nevezni) kikapcsolt mikrofonok/kamerák mellett beszélgetnek a játékosokkal. Nincs fizikai érintkezés, tehát csak hallják egymás hangját. Így nem vonják ki a játékost a játéktérből, de azzal, hogy kikapcsolják a felvevő berendezéseket, „szüneteltetik” számára a játékot (az más kérdés, hogy sok esetben a játékos el sem hiszi, hogy valóban ki vannak kapcsolva ezek a készülékek.)

Azért kell kikapcsolni ezeket a berendezéseket ilyenkor, mert a pszichológus és a játékos párbeszéde valóban intim, sokszor akár orvosi titkokat is tartalmazhat (pszichiáter esetén mindenképp) és a csatornának meg kell előznie, hogy ezek később nyilvánosságra kerüljenek. Általánosan ugyanis elmondható, hogy amit rögzítenek és érdekes (pl. egy szexjelenet) az előbb-utóbb, de nyilvánosságra kerül, pl. az interneten keresztül. Jó példa erre a Big Brother netre került szexvideói.

S ez egyben a legjobb érv talán amellett is, miért nincs „nagy összeesküvés” amatőr színészekkel – mert az is kikerülne. Idővel. 

Update: Ha saját valóságshow-t akarna valaki csinálni, esetleg a kulisszatitkok érdeklik, akkor néhány „szakkönyvet” ajánlanék. Ezek nem tudományos könyvek, hanem a műsorkészítésben segítenek, de abban nagyon. A több amerikai csatornának is dolgozó, egyébként showelemzésben sem utolsó Donna Michelle Anderson egy igazán remek könyvet rakott össze The Show Starter címmel, ami egyesek szerint a valóságshow-készítők bibliája (ez szerintem erős túlzás, de kétség kívül hasznos könyv).  Az ilyen típusú show-k producálásáról pedig Michael Essany írt egy viszonylag jó könyvet Reality Check címmel. De ha valakit a tudományos (pszichológiai) vonal is érdekel, akkor egykori egyik tanárom, Richard J. Gerrig valóságshow-elemző, laikusok számára is könnyen emészhető The Psychology of Survivor c. esszégyűjteményét ajánlom.

A bejegyzés trackback címe:

https://tolgyessypeterelemez.blog.hu/api/trackback/id/tr882546341

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

envagyokenmagam 2010.12.29. 17:17:10

"szavazók 10 százaléka szavazott 2-5 alkalommal egy héten, míg 3 százalékuk több mint ötször egy héten"

Ez meglepő számomra, mert azt jelenti a szavazók 87% megelégszik egy szavazattal. Én úgy gondoltam 30% körül lehet a minimum 2 szavazatot küldők aránya, ez azért elég nagy differencia.

Sz.J 2010.12.29. 17:25:32

@envagyokenmagam: természetesen nem szabad elfelejteni, hogy ez a BB5 angliai szériájánál volt és a felmérést a műsor hivatalos honlapján közzétett kérdőív segítségével készítette Janet Jones.

Kon 2010.12.29. 18:51:32

Ez dupla post látszik dolgoztál vele.

Köszi, hogy kutattál az engem érdeklő sms-s szavazók lelkivilágával kapcsolatban. Úgy tűnik beindult a vv4, a kísérő műsort is átemelték a főcsatornára.

www.origo.hu/teve/20101229-csatornat-valt-a-valo-vilag-kiseromusora.html

www.origo.hu/teve/20101229-a-villalakokban-biznak-az-rtl-klubnal.html

Akárki888 2010.12.29. 19:38:05

Hello!

Gyors kérdés a kihívás előtt. A mai műsort figyelembe véve, mennyi sanszot adnál annak, hogy Gombit viszi ki párbajra? Ami gyáva és biztonsági megoldásnak tűnik, viszont a műbalhéval lehet "takargatni" ezt a "gyávaságot" (biztonsági játékot).

Magnat 2010.12.29. 21:08:22

Hi,

a beépített ember dologgal kapcsolatban: nekem attól bűzlik az egész, hogy már a beszavazókon volt több gesztus és elszólás, amiből arra lehet következtetni, h nagyon sokan ismerik egymást régebbről. Pl a bombanők beszavazóján mondta az 1ik lány, h az életben imádja őket (a másik kettőt), de itt vetélytársak ... vagy a vagányok beszavazóján, amikor szinte kínos volt a légkör a stúdióban, mert Olivert nyilván Lilu is meg Balázs is ismerte (vmelyik zenetévén vezetett műsort ha jól tudom), meg az akkor még a villában lévő Tóth Gabi is (ráadásul ő a másik jelöltet is, akit meg a Győzőék is) ... sztem ha az Rtl annak a látszatát akarná kelteni, h ez egy "tiszta" játék, akkor a közelébe sem szabadott volna engedni a beválogatóknak ennyire nyilvánvalóan "belsős" embereket, még ha így kisebb is a kockázata annak, h vmi laposabb karakter kerül be a játékba... ha kiderül, h 3 jelöltből ("vagányok") kettőt többen is ismernek a műsorvezetők és az akkor még bent lakó celebek közül, ráadásul egy ex műsorvezető kerül beszavazásra, aki továbbá olyan szinten interjúvol mindenkit mindenről (és mellesleg keveri a sz@rt) odabenn, mintha a Stohl András reinkarnációja lenne, akkor sztem az a furcsa, ha vki nem gyanít manipulációt... ráadásul az egészet tovább tetézi, h Oliver előéletéből elegánsan kifelejtette/ték megemlíteni az ominózus műsorvezetőséget.
Vagy ott van a törtető Éva, aki bár kétségkívül antipatikus jellem, annyira azért nem nagy eresztés, h indokolja, h a Bár 2 után ez már a második valóságshow, amibe bekerült... éppen nemrég hangzott el, h 18 ezer ember jelentkezett a játékba ... őszintén, mekkora sansza van, h pont egy olyan ember kerüljön be, aki már egy másik hasonló kiválasztásban is pont a szerencsések között volt? Ugyan már...

Sz.J 2010.12.29. 21:59:40

@Magnat: azok, akik a beszavazóshow-ig eljutottak, már ismerték egymást. Ez egyáltalán nem rendkívüli, hiszen a hosszú időn át tartó, többlépcsős casting és egyebek (pl. orvosi vizsgálat) során bőven van idejük megismerkedni egymással, akár még barátságot is kötni. A másik dolog, hogy a castingokon Magyarországon sokszor ugyanazok az arcok fordulnak elő.

Sz.J 2010.12.29. 22:02:46

@Csipi M Lee: ezzel a válasszal gondolom már elkéstem :)

Villalárva 2010.12.29. 22:28:17

Péter, az, hogy ugyanazok az arcok vannak a castingokon nem igazán magyarázza, hogy a sokezres jelentkezők közül mindig ugyanez a merítés kerül be vagy színpadközelbe. de komolyan, garfieldot ismerte győzike, tóth gabi, lilu, balázs ismerte olivért, stb. ez egy kis ország. igenis pillanatok alatt kint lehet a bennfentesek számára elérhető közelségben azon szempontok listája, amelyekkel az ember a célegyenesig juthat. sőt, az sem merész feltételezés, hogy tudatosan ezek kerülnek be. mikroportból elemet ki, simán el tudom képzelni, hogy a műsor nézettsége érdekében ezek a celebvilág peremvidékén vegetáló, most végre lehetőséghez jutott peroikoszok BÁRMIT megtesznek a műsor nézettségéért és titkot is tudnak tartani. most nem rosszindulatúlag mondom, én pl ha valóságshowt csinálnék, tuti, hogy tennék be minimum két implantot.

Magnat 2010.12.29. 22:49:11

@Villalárva: Pont erre céloztam én is. Ráadásul mivel ezekből a statisztaszerűségekből van bőven, kiváltképp érthetetlen Éva újbóli valóságshowban való szerepeltetése ... Oliver még ok, mert rá nyilvánvalóan vezérszerep jutott, az ő esetében valahol érthető, h a személyéért beáldozták a hitelesség maradék látszatát is, de Éva? Azt gondolnám, h inkább ciki a csatornának, ha egy konkurens csatorna által már szerepeltetett embert "futtattnak" ... és akkor az utoljára bekerült Ildiről még nem is beszéltünk, aki meg ha jól olvastam, a TV2-ben volt táskanyitogató.

ceedrush 2010.12.29. 23:41:29

nem értem miért van mindenki kiakadva az elemeken. Az eddigi VV-kben is kivetették.
Az meg hogy eltitkolnak valamit a nézők elől.. nem az elemeken fog múlni, pláne hogy nincs online adás.. azon se lepődnék meg, ha a 77-es troli megállóban állna pl a Zsófi..napközben. kb semmit nem lehet tudni, mi történik ilyenkor. megy-e be hozzájuk valaki, beszélhetnek-e a szeretteikkel, stb.stb...

ceedrush 2010.12.30. 00:04:57

@Tölgyessy D. Péter: az online adásról, ami ugye NINCS, arról mit gondolsz? Ez más országokban is így működik?

Kalimera 2010.12.30. 01:37:45

1. A legtöbb szempontból luxus ellátást kapnak a villalakók. Mi értelme van ilyen embertelen körülményeket teremteni az alvásra, ami egyébként a legfontosabb szükséglet lenne?

2. Időnként alkohol túltengés van (pl. disznóvágás), miért?

ceedrush 2010.12.30. 01:44:29

@Kalimera:1. a konfliktusok miatt, ki hol aludjon. Mint ahogy abból is volt konfliktus, hogy a wc a fürdőszobában van.. azt is meg lehetett volna oldani külön ajtóval.

padre01 2010.12.30. 07:46:19

Engem az érdekelne,hogy ilyenkor milyen szerződést kötnek velük?
Arra gondolok,hogy ha úgy alakul,hogy Olivér jön vissza a villába Kristóf ellen és Gina tényleg úgy dönt,hogy megy a férje után,akkor milyen szankciót kaphat mert hát ugye ez egyértelmű szerződésszegés a részéről.
Gondolom nem kevés pénze bánná.
De bizonyára a pszichológus majd elbeszélget vele a riportszobában,hogy:anyukám kapjál már a bugyidba és ülj le egy sarokba.
Lesznek itt még cifra dolgok:)

Magnat 2010.12.30. 09:12:11

@padre01: Hát igen, nekem is pont ez jutott eszembe... csajommal fogadni szoktunk a történésekre (ki/be szavazások, jelölések, a Zsuzsi büntije az ominózus affér után), most Kristóf kijelölését mind a ketten eltaláltuk, a következő kérdések:
-ki jön vissza? (mind a ketten Oliverre számítunk)
-ha Oliver, akkor Gina vajon betartja-e a szavát és ha igen, akkor mikor és hogyan fog kimenni?

Ez persze tét nélkül megy és soxor poénkodásba torkollik... az én horrible dictu forgatókönyvem:
-Kristóf kiesik (ez még nem is abszurd)
-Gina bánatában iszonyatosan beb@szik és:
-annyira elveszti az önkontrollt, h Alekosz még azon éjjel levarrja
-Kristóf mindezt onlány figyeli és felpattintja az ereit odakint
-de a csajom szerint csak azért, mert Alek ingyér' megkapja azt, amiért neki elsőre fizetnie kellett (gondolom hallottál Gina múltjáról - alig meglepő módon ő is ahhoz a többséghez tartozik a villában, aki vmilyen módon érintett a szexipar által) :-)

Ezt persze egyikünk sem gondolta komolyan, lesz majd érdemi (de szintén tét nélküli) fogadás a kiszavazás előtt :-)

padre01 2010.12.30. 09:58:44

@Magnat: A forgatókönyveden borultam egyet:D
Mi is szoktunk fogadni otthon,de túl jó vagyok benne,lehet fel kéne dobni valami tétet:)

Gatts 2010.12.30. 11:39:49

Arra is kíváncsi leszek, hogy ha az asszony tényleg a férje után megy, akkor kit hoznak be majd "a létszám fenntartása miatt". Volt már ugye példa pár érdekes ember importra :)

qawsed 2010.12.30. 13:50:53

Csak én hiányolom az említett adatokhoz tartozó referenciát? :) Amúgy nagyon érdekesek az írásaid, hajrá!

Sz.J 2010.12.30. 13:57:16

@qawsed: jogos az észrevételed! Az adatokat itt is megtalálod: news.bbc.co.uk/2/hi/uk_news/politics/4586995.stm

wino5 2010.12.30. 18:01:18

@Tölgyessy D. Péter: igen, és a comment.com-os cikk linkje nekem is hiányzott az sms szavazók társadalmi összetétele kapcsán. Nem kekeckedés miatt, csak hogy ugye a lehető legtökéletesebb legyen a blog és a cikk :D
Bennünk egy olyan kérdés merült fel, miszerint fodrász, műkörmös jár be hozzájuk? Mert a mostani szépségszalonos látogatáson kívül nem hiszem hogy mennének majd minden hónapban, és van 1-2 lány akinek műkörbe van, festve van a haja. Kedves Péter, jól gondolom, bejár hozzájuk a szakember?

Magnat 2010.12.30. 18:22:31

@wino5: Btw, ez a lányok meglepi kiutazása elég mókás volt, mert a Szandika megváltozott frizkójából már akkor "megjósoltam", h ők meg fodrászhoz mennek, mikor még szó sem volt róla, h nekik is lesz vmi kiruccanás :-)
Le kell torkolni a dramaturgot, h miért nem tették az összefoglalóban a disznóölés előttre :-)

wino5 2010.12.30. 18:23:46

@Magnat: igen, igen, ezek nagyon idegesítő dolgok...:S

Naphoz holddal 2010.12.31. 09:13:26

Mindenki az Olivért említi mint beépített embert, de én Laciról is ugyanezt olvastam. Persze nem tudom, hogy igazak-e a pletykák, de állítólag ő is szerepelt már valamilyen showban régebben és egy "ismerőse" állítja, hogy nem jelentkezett, hanem felkérték a műsorra.

Nálam a ruhákkal kapcsolatban merült fel az, hogy biztos járnak be hozzájuk, mert a szereplőket még nem nagyon láttam 2x ugyanabban a ruhában, pedig már jó régóta bent vannak és kétlem, hogy ennyi minden befért volna a bőröndjükbe.

Sz.J 2010.12.31. 09:30:13

@wino5: többször hangsúlyoztam, hogy a VV4-hez semmi közöm, ergo a műsorkészítés részleteit sem ismerem. De ha az RTL valóban egy closed scene típusú valóságshow-t csinál (és ebben nincs okom kételkedni, mert a csatornának ez az érdeke), akkor azokat a formai és egyéb követelményeket nekik is be kell tartaniuk, hogy jó legyen a show. Tehát ez esetben be senki nem megy hozzájuk, a csomagokat (kaja, ruha, gyógyszer stb.) pedig simán beküldik nekik. A ruháknál ez nyilvánvaló.

Sz.J 2010.12.31. 09:31:59

@wino5: a comment.com-os linket, azaz az index cikkét belinkeltem eredetileg is. (A másikat felejtettem ki.)

wino5 2010.12.31. 11:58:34

@Tölgyessy D. Péter: oké, bocsi, sorry :) de engem akkor is érdekel, hogy mi van ha lenő a műkörmük :)))) a ruháknál egyértelmű, hiszen minden műsor végén ott van a reklám, hogy ki öltözteti a műsörvezetőt és kik öltöztetik a villalakókat.

bensonka 2010.12.31. 14:39:01

@wino5: Bár nem engem kérdeztél, de festetem a hajam, és műkörmöt is hordok, így "szakértőként" válaszolnék: a lányok haján látszott a lenövés, pl. Évánál kefejezetten feltűnő volt a szépségszalonos látogatás előtt. Átlag embernél 5-6 hetente kell festeni, hogy normálisan nézzen ki, így aki benn marad, az legközelebb talán január vége felé fog ezzel a problémával újra szembesülni. És akkor a saját maguk által feltehető hajfestékről még nem is beszéltünk... :D
A jó minőségű műköröm akár két hónapig is fennmarad, csak kb. kéthetente egy kis sk renoválást kell rajta végezni, ehhez pedig elég két körömreszelő, és egy-két körömlakk.

testo 2010.12.31. 16:09:33

Üdv...egy olyan belső infóhoz jutottam, ami egy kicsit ledöbbentett. Itt vanez a Jerzy gyerek, aki csak úgy bekerült a villába, egy botcsinálta ok által. Az igazság az, hogy a kis srác elméletileg, a fél vezetőséggel lefeküdt (tudva illik, hogy sok a meleg az RTL klub-nál) és mivel Gombi Family rákapcsolt az SMS-kel (több, mint 1 millió foritn értékben), ezért mindenki meglepődött, hogy nem a Jerzy jutott be. A Jerzy úgy volt, hogy kipakol a sajtónak, amit persze senki nem akart, igy hoztak egy ilyen döntést !

KékFény6 2011.01.02. 01:29:56

Ezt az elemes sztorit továbbra sem értem. Nincs egy hangmérnök, aki addig lehúzza annak a mikroportnak a kimenő jelét?

Nappal valószínűleg azért nincs netes adás, mert ma már jelentősen több internetező van, mint jó pár évvel ezelőtt, a korábbi valóságshow-k idején, és ezért technikailag jóval drágább kiépíteni egy megfelelően működő rendszert, ami már valószínűleg nem érné meg. Éjszaka meg reggel jóval kevesebben neteznek, és akkor még bírja a rendszer. Én esetleg az RTL helyében úgy csinálnám meg, hogy nappal csak pénzért lehessen nézni, de lehessen. Így egy kis bevétel is lesz, és még se lassul le a rendszer, mert nyilván kevesen fizetnek majd érte.

Ben Carpenter 2011.01.02. 03:19:09

@Tesztelő.hu:
7 éve is fizetős volt, ha jól emlekészem. 1 válogatott kamera volt ingyenes, amivel nem sokra mentél. A mostani adásban pedig nagyon gyakran "kilövik" az adást, 0-10-kor is. PL a Subba.hu írta, hogy Éva elkezdett zsidózni és lelőtték az adást. Én is láttam: mikor Zsuzsi el kezdte mesélni, hogy egy kuplerájban megfenyegették, hogy legyen jóban Gombival, lelőtték az adást.

Pétertől szeretném kérdezni a következőt: Anikó beszavazó show-jában Megkérdezte Stohl András, hogy ki a legszimpatikusabb és miért. Erre Anikó felelte, hogy Olivér, mert régesrég óta ismeri és nagyon bejön neki a dumája. Erre András korrigálva kérdezi:
"Úgye a válogatáson ismertétek meg egymást? Mostmár tudod hogy az egész ország látja amit mondasz és oda kell figyelned?!"
Ez nekem nagyon gynús volt. Ha nem lenne gond, hogy ezt mondta Anikó, akkor ugyebár nem szólt volna rá András. Mi a véleményed erről?

Köszönöm
Ben
süti beállítások módosítása