Tölgyessy D. Péter elemez

A Való Világ 4 valóságshow professzionális elemzői szemmel. (A politikai elemző Tölgyessy csak névrokon.)

Miért maradt alul Leonidász?

2010.12.23. 10:28 Sz.J

Túlságosan unalmas volt? Mindenkinek meg akart felelni? Miért aratott fölényes győzelmet Éva Leonidász felett? Ma ezt elemzem.

Ahogy korábban már említettem, Leonidász a „szürke karakterek” közé tipizálható. Így önmagában az, hogy másokhoz viszonyítva unalmasnak tűnik valaki, még nem eredményezi az ilyen mértékű szavazatvesztést. Ha így lenne, akkor igencsak könnyű lenne megjósolni, mely játékosok a legesélyesebbek a győzelemre. Csakhogy nem így van.

Ahogy arra már korábban utaltam, a legeredményesebb (és egyben legnehezebben végigvihető) stratégia az, ha a játékos egybevágó azzal a szereppel, amellyel a beszavazáskor a nézők felruházták. Az előző valóságshowkkal szemben a VV4 esetében ezek a szerepek még inkább felértékelődnek, hiszen a megbélyegzés még a villába lépés előtt megtörtént: így lett például Olivér a „Rosszfiú”, Éva a „Törtető” stb.

A túlélés kulcsa lehet az, hogy a játékos valamennyi cselekedetével és megnyilatkozásával ehhez a mesterségesen ráaggatott szerephez igazodik, illetve ezzel azonosul. Persze ez közel sem olyan könnyű, mint amilyennek kívülről tűnik, hiszen a játékosnak nemcsak kifelé, de befelé is el kell játszania egy szerepet. Éppen ezért sok múlik azon, hogy a kifelé, illetve a befelé eljátszott szerep mennyire fér össze egymással. Ahogy arra is ügyelnie kell a játékosoknak, hogy mindkét szerep esetében megtalálják az egyensúlyokat, mivel a túljátszott, túlzottan artikulált szerep legalább olyan veszélyes lehet rájuk nézve, mint az „eldobott karakter”, amikor a játékos elidegenedik a szerkesztők/nézők által ráaggatott stigmától.

Leonidász vesztét ez az elidegenedés okozta. Az ő szerepe (Anyukák kedvencei) volt a legnehezebben meghatározható. Ezt akár az előnyére is fordíthatta volna azzal, hogy szabadon, maga alakítja, formázza azt. Ám Leonidász bizonyos korlátokat már a beszavazásánál felállított saját magának azzal, hogy ígéreteket tett: például azt, hogy csajozni fog a villában, illetve ha kezdeményez nála egy neki tetsző lány, akkor élni fog a lehetőséggel.

Ezzel szemben Leonidász a saját maga által felrajzolt szerepnek sem felelt meg, villában egész egyszerűen nem volt egybevágó ezzel a karakterrel. A valóságshow elemzés tudománya ezt „öngyilkos” karakternek írja le: Leonidász szépen lassan megölte saját karakterét, üressé tette azt. A kegyelemdöfést saját szerepének Zsuzsa elutasításával adta meg, de azzal, hogy Zsuzsa kiesett a Villából, Leonidász saját karakterét is feleslegessé tette. Innentől kezdve nem volt miért a Villában maradnia, pontosabban nem volt oka annak, hogy a nézők ott tartsák. Tehát Leonidász nem azért veszített, mert unalmas volt vagy mert mindenkinek meg szeretett volna felelni ("mindenkire nyitottam" - mondta ő), hanem azért, mert nem volt egybevágó a szerepével. Igaz persze az is, hogy ha egybevágó lett volna, abban az esetben nem is lett volna feltétlenül unalmas.

Leonidász a villában tisztában volt azzal, hogy elidegenedett a szerepétől, ám annak „visszaszerzésére” túl későn tett kísérletet.  (Tegyük hozzá: attól fogva, hogy Zsuzsit kikosarazta és a lányt kizárták, nagyon csekély esélye és nagyon rövid ideje volt karakterének felépítésére.) Jól láthatóan tett arra kísérletet, hogy újraírja szerepét (azzal például, hogy próbálta jófiúságával indokolni Zsuzsa hárítását), erre csak nagyon kevés ideje volt, nem beszélve arról, hogy a régi szerepét sem tudta eldobni magáról, sőt, még az utolsó pillanatban, a stúdióban is erősíteni kívánta azt, lásd. a stúdióba való bevonulását. 

Hangsúlyozom: a villában az a játékos lesz „hosszútávfutó” és győzelemre esélyes, aki a rá ruházott szerepével a leginkább tud egybevágó lenni, azonosulni. Elemzőként jelenleg Jerzynél látom, hogy erre képes: Szépfiú szerepével tökéletesen egybevágnak cselekedetei, így például a Gigivel való viszony.

A bejegyzés trackback címe:

https://tolgyessypeterelemez.blog.hu/api/trackback/id/tr712534253

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Elsöprő győzelmet aratott Éva tegnap este 2010.12.23. 14:22:04

Tegnap este véget ért a ValóVilág 4 első párbaja: a szavazók 72 %-a voksolt a Törtető lányra, így Ő ment vissza a luxusbörtönbe.Igazi meglepetésként érte a párbajozókat, amikor Zsuzsi belépett a stúdióba. A Bombanőt néhány nappal ezelőtt kizárták a Vil...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Reckl_Amál · http://recklamal.blog.hu 2010.12.27. 21:49:49

Leonidasz volt a legbutább játékos. Sok buta emberhez hasonlóan agresszivitással próbálta ezt palástolni. Sajnos nála sokkal magasabb súlycsoportú emberekkel akaszkodott össze, pl. Évával. Nem csoda, hogy megette reggelire.

A mama kedvence sem a villában, sem azon kívül senki más kedvence sem tudott lenni. Egy kis jellemtelen hülye volt, nem csoda, hogy kiesett.
süti beállítások módosítása