Tölgyessy D. Péter elemez

A Való Világ 4 valóságshow professzionális elemzői szemmel. (A politikai elemző Tölgyessy csak névrokon.)

Csak szép játékos nyerheti meg a Való Világot?

2011.01.03. 12:59 Sz.J

Laci, Miló, Szabolcs. Mi a közös bennük? Mindannyian a Való Világ valamelyik előző szériájának nyertesei. Ezen kívül külsőleg egytől egyig szép, vonzó, megnyerő emberek – de legalábbis nem lehet rájuk fogni, hogy rondák lennének. Így igazolhatják azt a vélekedést is, miszerint a Való Világot – és úgy általában az ilyen típusú valóságshow-kat – rendszerint olyan játékos nyerheti csak meg, aki jól néz ki külsőre.

De valóban így van-e?

Egy 1972-ben készült, azóta már klasszikusnak számító szociálpszichológiai kutatás megállapította, hogy a vonzóbb emberek társadalmi előnyöket élveznek – a náluk kevésbé vonzóbb - embertársaikkal szemben. A vizsgálat során a kutatók eltérő vonzerejű arcképeket mutattak a felmérésben résztvevőknek, akik úgy ítélték meg, hogy az attraktívabb egyéneknek kedvezőbb személyiségvonásaik vannak és az élet különböző területein (házasság, karrier, anyagiak) is eredményesebbek lesznek. A kutatók ezt azzal magyarázták, hogy az emberekben létezik valami fajta „elfogultság”, ami mások megítélését az „ami szép, az jó is” irányába torzítja.

E teóriát később több vizsgálat is megerősítette, s mind-mind látványosan szemléltette, hogy ez a fajta részrehajlás igenis befolyással van a személyészlelésünkre. A vonzóbb emberekről általában azt gondoljuk, hogy megbízhatóbbak, jobban kezelik a társas helyzeteket és kevesebbet hibáznak. Arra is rámutattak a kutatási eredmények, hogy a külső megjelenés az adott személy más megítélésének dimenzióira is átterjed, a valóságshow-kutatás az attraktivitás ezen megjelenési formáját holdudvar-hatásnak is nevezi.

A Való Világhoz hasonló valóságshow-k nyerteseinek többségéről ugyan elmondható, hogy vonzó személy, de nem szabad figyelmen kívül hagynunk azt a tényt, hogy legtöbbször a válogatás során a szerkesztők gondosan ügyelnek is arra, hogy szép emberekből ne legyen hiány. Ez azt jelenti, hogy a show-kban az átlagnál több az egy négyzetméterre jutó szép emberek száma, mint a „valódi világban”.

S bár az ilyen típusú valóságshow-kban a vonzó játékosok (ez esetben például Jerzy, Gigi, Béci, Gombi, Anikó) valóban előnyt élveznek a többiekkel (például Olivérrel és Alekosszal) szemben, ezt az előnyt később a kevésbé szép játékosok ledolgozhatják.

Ha tudják. BB Évinek mindenesetre sikerült.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://tolgyessypeterelemez.blog.hu/api/trackback/id/tr832556909

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása