Tölgyessy D. Péter elemez

A Való Világ 4 valóságshow professzionális elemzői szemmel. (A politikai elemző Tölgyessy csak névrokon.)

A király meztelen

2011.01.15. 08:00 Sz.J

A tegnapelőtti bejegyzésemben arról értekeztem, hogy Alekosz kezdi kinőni a bohócruhát, s a tegnapi adás alapján úgy tűnik, a folyamat még látványosabbá vált.

Továbbra is meggyőződésem, hogy Olivér - a legutóbbi párbaját követően - tudatosan hagyott alább provokátori ("szerkesztői") szerepéből. Ennek egyik következménye az is, hogy - Alekosszal ellentétben - kezdi elveszíteni biztonságérzetét. Ideiglenesen elveszítette a kontrollt Alekosz felett (már egy ásványvizet sem tud tőle rendelni). Olivér ezt úgy éli meg, hogy barátja megváltozott és máshogy kommunikál vele. Olivér kiesett a Vagány, a provokátor szerepéből (ez a játék szempontjából számára egyébként hiba). Mindezen fejlemények arra is visszavezethetőek, hogy a villalakók közül Alekosz képes a legjobban elviselni a bezártságot, míg Olivér kevésbé.

A közeljövő nagy kérdése, hogy titkos fegyverét Olivlér visszaszerzi-e, vissza tudja-e szerezni. "Azt érezteted velem folyamatosan, hogy te megmondod a tutit, én egy alsóbbrendű lény vagyok" - mondta Olivér Alekosznak. Árulkodó mondatok arról, hogy felborult a mentor-bohóc felállás. Bármilyen furcsa, a labda most Olivérnél pattog: minél inkább belelovagolja magát "saját valóságába", annál inkább nehezíti saját helyzetét és belső erőpozícióját. Íme, a legfőbb bizonyíték arra, hogy Olivér nem beépített ember, hanem egy kétségekkel teli játékos, aki a leggörcsösebben igyekszik visszaszerezni azt, amiért folyamatosan küzd: saját biztonságérzetét. Minden aktus, amit eddig tett, ezzel a biztonságérzettel függ össze - de ezzel az attitűddel egy korábbi bejegyzésemben már foglalkoztam.

Olivér kontrollvesztése mindenki számára láthatóvá vált. A király meztelen.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://tolgyessypeterelemez.blog.hu/api/trackback/id/tr642584752

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása