Tölgyessy D. Péter elemez

A Való Világ 4 valóságshow professzionális elemzői szemmel. (A politikai elemző Tölgyessy csak névrokon.)

Olivér: manipulál vagy játssza a szerepét?

2010.12.21. 10:28 Sz.J

Bármerre járok, nagyon gyakran nekem szegezik a kérdést barátok, ismerősök: Péter, szerinted ki az esélyes arra, hogy megnyerje a Való Világot? Olivér? Alekosz? Gigi? Esetleg Szandika?

 

 

Már többször hangsúlyoztam, hogy Lengyel László kivételével senki nem gondolja komolyan Magyarországon, hogy a politikatudomány jóslásra használható, még akkor sem, ha néha egy-egy közíró (pl. Debreczeni József) tényleg beletalál. Elemzőként mindössze a szereplők „mozgását”, kívülről is látható stratégiáját, illetve az egymáshoz való viszonyukat lehet vizsgálni, a megfigyelésekből pedig óvatos következtetéseket levonni.

A legfontosabb talán az, hogy a fennálló erőviszonyokat mérjük fel! Ezek alapján ugyanis meg lehet jósolni, hogy ki az, akinek egyáltalán esélye van arra, hogy megnyerje a játékot. De hangsúlyozom: ez hosszútávfutás. Az erőviszonyok folyamatosan változhat(nak), s meggyőződésem, hogy éppen ezért rengeteg meglepetésre számíthatunk még a jövőben.

Mai posztomban Olivér stratégiáját elemzem.
Ami már most „átjön a képernyőről”, hogy Olivért játékostársai a legnagyobb manipulátornak tartják. Emiatt pedig tisztelik is és tartanak is tőle, keresik a vele való szövetséget.

Olivér manipulátor szerepében azonban van némi ellentmondás: egy profi manipulátorról ugyanis mindent gondolnának a társai, csak azt nem, hogy profi manipulátor. Meggyőződésem, hogy Olivér valójában nem manipulátor, csak szeretné azt a látszatot kelteni, hogy az. Igaz, ezt a célt viszonylag könnyen és hamar elérte. A játék elején még önmagára nézve igencsak veszélyes stratégiát választott azzal, hogy felvállalta a „rosszfiú” szerepét (emlékezzünk csak, hogy szívatta a társait). A veszélyes stratégia azonban helyes volt, hiszen Olivért éppen azért választották be a szavazók a villába, hogy ő legyen a rosszfiú. Pontosan ezt a szerepet várják el tőle a szavazók és ő ezzel - véleményem szerint - nagyon is tisztában van.

Olivér ügyel arra, hogy „rosszfiúsága” ellenére se veszítsen szövetségeseket: Anikó, Gigi (rajta keresztül Jerzy), Alekosz, Éva is mellette áll, s még vannak néhányan, akik éppen amiatt próbálják elkerülni vele a konfliktust, mert tartanak tőle – ezek közé sorolható például Gombi és Leonidász is.

A Villából kizárt Zsuzsinak igaza volt akkor, amikor arról beszélt, hogy Olivérnek „katonái” vannak, bár szerintem a „vazallus” jobb kifejezés lenne erre. Olivér a kiválasztásnál ügyelt arra, hogy olyan játékostársát (Zsófit) jelölje meg, akit egészen biztosan nem jelölnek a többiek, viszont elég gyenge ahhoz, hogy ne jelentsen veszélyt rá. Olivér ezzel elkerülte, hogy az egyelőre felmérhetetlen erejű, de tagadhatatlanul nem szürke Évivel kelljen párbajoznia. Sőt, azzal, hogy nem jelölte Évit (aki viszont őt jelölte), „vazallusává”, lekötelezetté tette a lányt. Olivér számára Éva párbajozása csak jól sülhet el: ha Éva jön vissza, Olivérnek lesz egy erősebb szövetségese (bár arra számítani lehet, hogy Éva kitör a "vazallusi" szerepből és idővel újra szembemegy Olivérrel), ha pedig Leonidász tér vissza, Olivér megszabadul egy potenciálisan erős játékostársától.
De ha ennyi szövetségese van Olivérnek, kik (lehetnek) az ellenfelei?  Véleményem szerint Olivér villajövőjére nézve jelenleg Laci jelenti a legnagyobb veszélyt. És ez fordítva is így van: Lacira Olivér jelenti a legjelentősebb veszélyt. Ám Olivér csak akkor vállal majd fel egy nyílt konfliktust Lacival, ha utóbbi körül már elfogy a levegő. Ez pedig előbb-utóbb  bekövetkezik…
 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://tolgyessypeterelemez.blog.hu/api/trackback/id/tr972529748

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

McKenny 2010.12.21. 20:17:46

"A tökéletes játékos"

Callie-comment 2010.12.22. 14:16:26

Tölgyessy Péter abból indul ki, hogy amiket látunk a Villában, azt kívülről a műsor készítői nem irányítják olyan módokon, amiről a nézők nem tudnak.
De ez a feltételezés valószínűtlen.
Olivér magatartására pl. a legkézenfekvőbb magyarázat az, hogy ő beépített ember, aki alapvetően nem a saját érzései-ötletei szerint cselekszik, hanem előre megtervezett forgatókönyvet valósít meg; amit a VV4 vezetői diktálnak a nézettség , a cselekmény mozgalmassága és a saját érdekeik szerint. Ebben az esetben ő azért kapja a gázsiját, hogy ezt minél hatékonyabban tegye, és ezért hajt, nem a játék megnyeréséért.

irReality 2010.12.29. 22:37:23

@Callie-comment: Hát igen, ebben van valami.....

irReality 2010.12.29. 22:39:15

@Callie-comment: Nekem is az a megérzésem, hogy Olivér az RTL tamagocsija, egy média-sms-ügynök semmi más, de aztán lehet hogy az élet rácáfol. Az RTL ezt jól csinálja : semmi sem biztos, tehát a néző-szavazói kör biztosított, tehát a bevétel is. Nem nagyon kedvelem az RTL-t, de a stratégiájuk nem rossz....
süti beállítások módosítása