Tölgyessy D. Péter elemez

A Való Világ 4 valóságshow professzionális elemzői szemmel. (A politikai elemző Tölgyessy csak névrokon.)

ValóVilág: a formátum szent és sérthetetlen?

2011.01.06. 12:13 Sz.J

Vannak, akik szerint a Villa történései unalmasak. Ezzel a véleménnyel nem igazán lehet vitatkozni, főleg nem azokkal szemben, akik a külföldi valóságshow-khoz (pl. Survivor US) szoktak. A hasonló amerikai műsorokhoz képest kevésbé tűnik professzionálisnak a VV, de igazságtalan lenne ezt kifejezetten az RTL Klubra és erre a show-ra fogni, hiszen a minőségbeli különbség - az anyagi és humán erőforrások szűkösségének köszönhetően - nagyjából minden magyar produkciónál visszaköszön.

Gina kiköltözése és Zsuzsa kiesése (nem beszélve Jerzy bevitelének körülményeiről) azonban valóban árulkodott olyan szakmai hibákról, melyeket a szerkesztők követtek el. Nyilván a céljuk minden esetben a nézők igényeinek kielégítése (ezt nem lehet vitatni), s tény az is, hogy a valóságshow-nak nincsenek kőbe vésett, szigorú szabályai (illetve amelyek azok, azokat valószínűleg nem rúgják fel - lásd. sms-szavazatok), ugyanakkor a nem kívánt helyzeteket el lehetett volna kerülni. 

Milyen hibákat követtek el eddig a műsorkészítők?

• A casting (szereplőválogatás) során alaposabban fel kellett volna térképezni a játékosok személyiségét különféle tesztekkel. Elképzelhető, hogy volt pszichológiai vizsgálat, de a végeredmény azt mutatja (Gina és Zsuzsi esetében), hogy az elégtelen volt. Többlépcsős, több szakember segítségével összeállított tesztek és vizsgálatok segítségével ez a probléma kiküszöbölhető lett volna. Valószínűleg azonban a készítők a casting során inkább arra helyezték a nagyobb hangsúlyt, hogy a kitalált karakterekhez (Vagány, Törtető stb.) találjanak megfelelő embert. (Ez a koncepció néhány esetben - például Ildinél és Zsuzsánál - csúnyán megbukott.) 

• Hibázott a csatorna azzal is, hogy kivitte a házból a szereplőket (a fiúkat disznóvágásra, a lányokat szépségszalonba). Bár a szándék érthető, az eredmény csalóka: a szerkesztők nyilván úgy gondolták, hogy könnyítik a játékosok életét a külső helyszínekkel, kicsit "lazítanak". Ez azonban könnyen ellentétes hatást válthat ki, s a visszatérés után még inkább felerősödik a bezártság érzése. Ez be is következett, amit aztán újabb hibával (Gombi kisegítése) próbáltak orvosolni.

• Gombi telefonált szeretteinek, ezzel pedig nemcsak az a baj, hogy a zárt valóságshow műsorformátuma kapott egy "pofont", hanem az is, hogy a szerkesztők felrúgták azt a protokollt, miszerint kívülre semmilyen módon nincs oda-vissza kommunikáció. Ez alap. Ráadásul Gombi megsegítését nyilvánvalóan azért érezte a csatorna elkerülhetetlennek, nehogy Gina sorsára jusson. Csakhogy - ahogy ezt korábban írtam - Gombi kifelé mutatott érzéseinek őszintesége igencsak megkérdőjelezhető volt, most pedig már bizonyosan látszik, hogy messze nem volt olyan "mélyen", mint Gina. (Ha így lett volna, egy telefonbeszélgetés sem billentette volna helyre.) Mindez akkor is érvényes, ha a nézők döntöttek Gombi telefonálása mellett, hiszen magát az aktust (telefonálás) a szerkesztők ajánlották fel.

Az RTL Klub tehát látványosan és sorozatosan felrúgja a formátum szabályait, amit persze megtehet, hiszen ez a csatorna a műsor gazdája, ám szembe kell majd néznie annak esetleges következményeivel.

A bejegyzés trackback címe:

https://tolgyessypeterelemez.blog.hu/api/trackback/id/tr92564665

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása