Tölgyessy D. Péter elemez

A Való Világ 4 valóságshow professzionális elemzői szemmel. (A politikai elemző Tölgyessy csak névrokon.)

Nehéz idők várnak Lacira, Bécire és Évára

2011.01.02. 21:08 Sz.J

Bejött a papírforma: Olivér került ki győztesen a párbajról, de a különbség a két játékos között nem volt túl jelentős.

Továbbra is meggyőződésem, hogy az RTL Klub nem manipulálta az sms-szavazást technikailag (ezzel ugyanis a show formátumába rúgnának bele, ami nem áll a csatorna érdekében), de a szerkesztők kihasználták az egyéb manipulálási lehetőségeket.

Melyek voltak ezek?

• Olivér promóciós filmje ("legszebb pillanatok") jóval hosszabb volt, mint Kristófé. (Bár az igaz, hogy Kristóf rövidebb ideig volt bent a házban, mint ellenfele, de ettől függetlenül még össze tudtak volna vágni hasonló hosszúságú filmet.)

• A műsorvezetők Kristófnak általában úgy tették fel a kérdéseket, hogy válaszaiban védekezésre, mentegetőzésre kényszerüljön - ellentétben Olivérrel.

• A műsorvezetők a stúdióban egyértelműen azt kommunikálták a nézők (sms-szavazók) felé, hogy Kristóf nem volt képes önmagát adni a villában. Márpedig ez a narratíva egybecseng azzal, amit Olivér hangoztatott közvetlenül a párbaj előtt, illetve amelyre hivatkozott a villán belül is ("A házaspárok együtt nem teljesednek ki, nem tudnak kiteljesedni"). Hasonló kommunikációt folytattak az első párbajnál Leonidásszal szemben is ("nem azt csináltad, amit ígértél").

Persze azt se felejtsük el, hogy a szerkesztők az adás alatt végig a százalékok mögé láttak, így - ha valóban helytálló, hogy Olivért akarták inkább a villában látni -, csak tartaniuk kellett az állást.

A párbaj nagy vesztesei pedig nem Kristóf vagy Gina, hanem Laci, Béci és Éva. Nehéz idők várnak rájuk.

Update: "Volt egy-két elem, amit kihagytak az összefoglalóból, és engem érdekesebbé tehetett volna a nézők szemében, de nem tisztem minősíteni mások munkáját" - mondta az origónak az első párbajon kiesett Leonidász.


Végül egy kicsit más téma:

Amikor a villalakók azt a feladatot kapták, hogy mondják el Ginának, miért maradjon a villában (figyeljünk a részletekre: nem azt a feladatot kapták, hogy mondják el neki, szeretnék-e bent tartani vagy sem), akkor néhány játékos esetében beszélt a test, dekódolható volt a metakommunikáció: test előtt összekulcsolt kezek, hátratett kéz, zsebretett kéz. Érdemes utánanézni, mit jelentenek ezek a gesztusok (most nem árulom el, legyen ez "házi feladat").

A bejegyzés trackback címe:

https://tolgyessypeterelemez.blog.hu/api/trackback/id/tr992555143

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása