Tölgyessy D. Péter elemez

A Való Világ 4 valóságshow professzionális elemzői szemmel. (A politikai elemző Tölgyessy csak névrokon.)

Éva és Ildi menedéke, avagy a kettészakadt villa

2011.01.12. 17:22 Sz.J

Az elmúlt napokban jelentős események a villán belül nem igazán történtek azóta, hogy Ildi Évát hívta ki párbajra. Az erőviszonyok alakulását tekintve ugyanakkor nem elhanyagolható tény, hogy a „villatársadalom” két nagy csoportra szakadt. Korábban ehhez hasonló tömbösödésre még nem volt példa. Azonban egyáltalán nem valószínű, hogy ez a tömbösödés a jelenlegi formában állandósul majd, két játékosnak (Ildinek és Évának) mindenesetre ideiglenes menedékül szolgál. 

A villatársadalom egyik fele jelenleg a Rácz-testvérek, Gigi és Béci köré csoportosul. Ide sorolhatjuk Jerzyt, Anikót, Gombit, Ildit, Zsófit és Lacit is. Utóbbi egyre inkább elveszíti „falkavezér” szerepét (a csoporton belül is), talán ez az elmúlt napok legfontosabb fejleménye. Ez részben annak is köszönhető, hogy az utóbbi időszakban Laci nem akart, nem mert nyíltan konfrontálódni úgy, mint egyes esetekben a Rácz-testvérek, miközben utóbbiak éppen Évának köszönhetően válhattak dominánssá a csoporton belül.

A Rácz-testvérek - vélt vagy valós sérelmeikre hivatkozva - Évához viszonyítva tudják meghatározni önmagukat. Ha Éva nem lenne, Gigi és Béci „elszürkülne”, de a vele való szembenállás karakteresebbé teszi őket. Szükségük van az ellenségképre, s erre Éva tökéletes alany. Ahogy korábban Laci is próbálkozott Olivér stigmatizálásával (amikor a legprofibb manipulátornak nevezte), most a Rácz-testvéreknek is hasonló törekvéseik vannak, persze más tartalommal: eszerint ők jelentik az alternatívát a rendetlen, egoista Évával szemben.

Látszólagos értékek háborúja ez, ahol a véleményvezérek (Éva és a Gigi-Béci páros) elvárják, hogy a játékostársak sorakozzanak fel valamelyik csoport mögé. A csoport egyik nagy nyertese Ildi, aki továbbra sem önmagának, hanem a Rácz-testvérek és Éva közötti ellenségeskedésnek köszönheti, hogy vannak, akik mögé álltak, s visszavárják a párbajból.

A másik tömb az Olivér, Alekosz, Szandika és Éva alkotta „Négyek Klubja”, amely csoport több szempontból is figyelemreméltó. A legfontosabb különbség a másik csoporttal szemben, hogy a „Négyek Klubja” nem "értékalapon", másokkal-mással szemben határozza meg önmagát (ahogy a Rácz-testvérek „bandája”) és létezése voltaképpen nem is négy, hanem csak két játékosnak (Olivérnek és Alekosznak) köszönhető. A villán belül egyenként is erős pozíciójú játékos, Olivér és Alekosz már-már megbonthatatlannak látszó szövetségeaa alkotja ennek a társaságnak a magját. Enélkül nem is létezne. Bárhogyan is szeretné Éva, ennek a társaságnak nincs határozott ellenségképe (ahogy a Rácz-csoportnak Éva és az azzal azonosítható rendetlenség, „közösségellenesség”) és a kohéziója sem olyan erős: egy olyan kör ez, amelyben Éva és Szandika csak „vendég” lehet. Olivér és Alekosz sem Szandikát, sem Évát nem avatná be közös titkaiba, terveikbe, stratégiáikba, így ők mindig is kívülállók maradnak. Éva persze érthető módon szeretné a saját érdekeinek megfelelően felhasználni ezt a kört a Rácz-testvérek ellen, de ez a kísérlete eddig hiábavalónak bizonyult, mégpedig elsősorban Olivér miatt. Olivérnek egyáltalán nem érdeke, hogy Éva miatt beáldozza viszonylag jó kapcsolatát Gigivel (vagy akárki mással, akiktől információt remél, Ildit és Zsófit leszámítva). Alekosznak sem érdeke konfrontálódni.

Éva tehát – annak ellenére, hogy valóban jó kapcsolatot alakított ki Alekosszal – valójában egyedül van. De ahogy Ildinek a Rácz-féle kör, Évának a „Négyek Klubja” teremti meg a biztonság, a befogadottság érzetének illúzióját.

Igaz, egyikük ma este ezzel az illúzióval is szegényebb lesz...  (Javítás: tévedtem, a párbaj nem ma este lesz. Elnézést!)

A bejegyzés trackback címe:

https://tolgyessypeterelemez.blog.hu/api/trackback/id/tr372579306

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása