Tölgyessy D. Péter elemez

A Való Világ 4 valóságshow professzionális elemzői szemmel. (A politikai elemző Tölgyessy csak névrokon.)

Manipulálja-e a szavazatokat az RTL Klub?

2010.12.25. 06:29 Sz.J

„Tölgyessy Péter abból indul ki, hogy amiket látunk a Villában, azt kívülről a műsor készítői nem irányítják olyan módokon, amiről a nézők nem tudnak. De ez a feltételezés valószínűtlen. Olivér magatartására pl. a legkézenfekvőbb magyarázat az, hogy ő beépített ember, aki alapvetően nem a saját érzései-ötletei szerint cselekszik, hanem előre megtervezett forgatókönyvet valósít meg; amit a VV4 vezetői diktálnak a nézettség, a cselekmény mozgalmassága és a saját érdekeik szerint. Ebben az esetben ő azért kapja a gázsiját, hogy ezt minél hatékonyabban tegye, és ezért hajt, nem a játék megnyeréséért” – írta egy kommentelő az egyik bejegyzésemhez. Most erre reagálnék, ahogy azon összeesküvés-elméletekre is, melyek szerint valójában az RTL Klub és nem a nézők döntenek, azaz a szavazatokat manipulálják.

Az RTL Klub manipulál. Ez csak természetes. A média természetéből fakad. Nincs itt semmi titok. Már a casting, azaz válogatás is a csatorna érdekei szerint történik, s a villalakók életét bemutató filmeket is érdekei szerint vágja, állítja össze az RTL. A csatornának egyetlen érdeke van: olyan izgalmas műsort készíteni, amely milliókat ültet a képernyő elé. Ez azonban nem igényel különösebb összeesküvést, pusztán a jól ismert szerkesztői, műsorkészítési technikákat, melyeket az RTL Klub munkatársai nagyon jól ismernek és tudnak is alkalmazni. Magyarán a műsor szerkesztőinek kezében számtalan olyan eszköz van a nézők és a játékosok manipulálására, amelyek teljesen feleslegessé teszik, hogy az sms-szavazással csaljanak.

Ne feledjük el azt sem, hogy az sms-szavazás bármilyen technikai manipulációja milyen óriási rizikóval járna a csatorna számára! Nincs az a programigazgató, aki egy néhány tíz, de akár százmillió forintnyi reklámbevételt ígérő (hozó) műsor érdekében kockára tenné egy több milliárd forintos bevételt produkáló csatorna hitelét – saját karrierjéről nem is beszélve. Egy efféle csalás csak több ember közreműködésével valósulhatna meg (az sms-eket például egy külső cég "fogadja"), így egy ilyen jellegű csalás előbb vagy utóbb, de egészen biztosan kiderülne. (Képzeljük csak el, hogy milyen zsarolási potenciával bírna egy elbocsátott RTL-es munkatárs számára, ha ezzel kitálalna.) Nincs az a csúcsmenedzser (sem az RTL-nél, sem a TV2-nél), aki egy ilyen veszélyes akciót bevállalna. (Ennél kevesebb rizikót sem vállalnak be.)

Ugyanez vonatkozik Olivér állítólag beépítésére is. Képzeljük csak el, milyen jövő várna a csatorna hasonló, jövőbeni műsoraira, ha a „beépített” Olivér netán kitálalna? Mit számít az, ha esetleg titoktartási szerződést ír alá az RTL-el? Milyen garanciát jelentene ez az RTL számára? Az égvilágon semmit. Magyarországon (de a világ bármely más országában is) teljesen hétköznapi dolog, hogy valaki szerződést szeg. Ergo sokkal többet veszítene vele a Cég, mint amit azzal nyer(ne), hogy beépít valakit - titoktartási szerződés ide vagy oda.

Mindez persze nem jelenti azt, hogy – ahogy arra bejegyzésem elején utaltam - ne lennének eszközei az RTL-nek a manipulációra. Még szép, hogy vannak. Vágások, szerkesztések, a játékosoknak adott feladatok, a kiegészítő műsorok, s nem utolsósorban a bulvármédia mind-mind a manipuláció végtelen tárházát biztosítja a számukra. És ezekkel élnek is, korlátlanul. De - ami a legfontosabb - rizikó nélkül!

A bejegyzés trackback címe:

https://tolgyessypeterelemez.blog.hu/api/trackback/id/tr562534653

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

irReality 2010.12.27. 18:36:13

Tiszteletem!

Ön szerint az manipulálásnak minősülhet, hogy esetleg az RTL által megbízott emberek szavaznak bizonyos emberekre? Lásd Gombi esete......

Sz.J 2010.12.27. 19:40:47

Azt gondolom, hogy felesleges lenne az RTL-nek megbízni embereket arra, hogy Gombit beküldje, hiszen a csatorna alakítja ki a szabályokat. Az RTL-nek az az érdeke, hogy minél többen küldjenek sms-t. De nem az, hogy saját maga fizesse a számlát.

bkercho 2010.12.27. 23:58:34

Logikus és abszolút elfogadható magyarázat, ami a cikkben van.

Mindenesetre azért vannak furcsaságok, pl. az online szavazásoknál. Amikor nem megy az oldal, akkor mégis hogy adnak le szavazatokat?? A legelső adásnál emlékszem, akartam szavazni, de nem volt elérhető túlterheltség miatt az oldal egészen a szavazás végéig, persze eredményt azt mondtak.
Ill. későbbi szavazásnál egy perccel a vége előtt még tök más volt az eredmény a neten, mint amit egy perc múlva az élő adásban mutattak.
Az online stream-ek érthetetlen kimaradásáról meg ne is beszéljünk...

Lehet, hogy az sms-ek épp nincsenek manipulálva, de hogy minden más igen, az biztos.

Sz.J 2010.12.28. 09:01:10

@bkercho: Az online szavazásnál elég ha csak slendriánul kezelik a rendszert, s való igaz, ott akár visszaélés is elképzelhető. De ne feledjük: végső soron mindenben az RTL dönt. Ha valakit be szeretnének juttatni a show-ba, bejuttatják a szavazatok technikai manipulálása nélkül is, ahogy tették ezt pl. Jerzy esetében.

irReality 2010.12.28. 13:19:15

@Tölgyessy D. Péter: Igazán nem kötekedni akarok, távol álljon tőlem, de:

- Pont azért, mert az RTL alakítja a szabályokat, miért ne kalkulálhatnák bele, hogy belsős emberek is szavazzanak. Nem kísérem 100%-osan figyelemmel az eseményeket, de jól tudom, hogy pontos szavazatszám sosincs feltüntetve, csak százalék?

Ergo 1000-950 arányban is lehet hogy valaki nyert. És tény ez nekik pénzbe kerül ( legyen 10.000 szavazat, az kb. 3,5 millió forint ), de ez nem olyan összeg amit reklámbevételekből ne lehetne egalizálni.

Hangsúlyozom ez csak az én véleményem :)

Sz.J 2010.12.28. 13:27:03

@irReality: azt gondolom, hogy ezeknek a vitáknak nincs sok haszna, mert az összeesküvés-elméletek éppen azért izgalmasak, mert sem megcáfolni, sem igazolni nem lehet ezeket.

irReality 2010.12.28. 15:16:42

@Tölgyessy D. Péter: Igen, ebben egyet kell hogy értsek Önnel :)

Az Ön véleménye szerint nem aggályos az, hogy a szereplők közel fele már nem médiaszűz, sőt sokan az RTL égisze alatt nevelkdtek? Ann például a BB1-ben nem emlékszem hogy lett volna ilyen, és nagy részben az emberek a Tv-ben látottak alapján ítélték meg a versenyzőket. Igaz ami igaz, azóta jópár év eltelt, változott a média ( Ezt nagyon megtapasztaltam : közel 12 évig dolgoztam reklámügynökségeknél ), és persze változnak az emberek is.

Sz.J 2010.12.28. 15:33:17

@irReality: az, hogy a szereplők közel fele nem médiaszűz, egyáltalán nem meglepő, főleg nem Magyarországon, ahol egy jól behatárolható kör jár castingra - a reklámiparból ezt nyilván Ön is tudja. A castingokon (legyen szó reklámfilmről, statisztaválogatásról)nagyon gyakran ugyanazok a figurák bukkannak fel. Mint írtam, az RTL-nek az egyik "manipulálási" lehetősége éppen a casting során van. Azokat választja ki, akik nekik - valamilyen szempontból - kedveznek. Például azért, mert médiakompatibilisek vagy képernyőképesek (pl. jól néznek ki), esetleg irányíthatóak.

Sz.J 2010.12.28. 15:34:48

@irReality: és még annyi, hogy szerintem nem aggályos. Ez egy show. Nem kell igazságosnak lennie. Az RTL dönti el, ki alkalmas erre és kész. Ilyen egyszerű :)

lg-m 2010.12.28. 18:35:28

> főleg nem Magyarországon, ahol egy jól behatárolható kör jár castingra

ne zsidózz, mert rádküldöm a szalai anit :)

Villalárva 2010.12.28. 21:35:53

amúgy valamennyire ebből is le lehet szűrni az erőviszonyokat:

www.valovilag.hu/szavazas/2165

gulyaszoli · http://tapirwar.tumblr.com 2010.12.28. 22:23:13

egyébként a lakók népszerűségét a legegyszerűbben szerintem itt lehet követni www.valovilag.hu/meter így nem kell találgatni, hogy ki lehet erős vagy gyenge a villalakók közül. mondjuk az is előfordulhat, hogy nem ugyanazok népszerűek a netezők és az smsben szavazók között.

irReality 2010.12.29. 10:33:39

@Tölgyessy D. Péter: Meg lehet valahol nézni hogy összesen hány szavazt érkezett a kiszavazáson, vagy csak a százalékos arány a publikus?

Sz.J 2010.12.29. 16:08:00

@irReality: ilyen adat - feltehetően üzleti okok miatt - nem áll rendelkezésre, nem nyilvános.

irReality 2010.12.29. 17:47:55

@Tölgyessy D. Péter: De ha jól emlékszem, az előző szériákban kiírták hogy X - Y 75665 és 55443 szavazattal áll. Mi változott? Túl sok, esetleg túl kevés szavazt érkezik?

Sz.J 2010.12.29. 17:52:09

@irReality: sajnos erre nem tudok válaszolni. Általában a kevés szavazat miatt szoktak százalékolni, s ez helytálló is lehet, hiszen a műsor nem volt túlságosan nézett az elején.

irReality 2010.12.29. 17:56:36

@Tölgyessy D. Péter: Igen én is a szavazatcsökkenésre gyanakodtam...habár ki tudja, aztán lehet pont az ellenkezője :)
süti beállítások módosítása