Tölgyessy D. Péter elemez

A Való Világ 4 valóságshow professzionális elemzői szemmel. (A politikai elemző Tölgyessy csak névrokon.)

Hogyan menekülhetett volna meg Ildi?

2011.01.06. 18:05 Sz.J

Nem kell különösebb elemző-és jóstehetség ahhoz, hogy lássuk: a következő párbaj vesztese várhatóan a nézők körében amúgy is meglehetősen gyenge legitimációjú Ildi lesz, akit Zsuzsa kizárása után – internetes szavazás eredményeképpen - küldtek be a házba.

Ildi képtelen volt felvenni a ritmust a villán belül, pedig volt olyan játékostársa (Gombi), aki még nála is nagyobb hendikeppel került indult. A fodrásztanuló fiú azonban viszonylag hamar felismerte, hogy nemcsak a villalakók irányába kell tennie baráti gesztusokat, hanem a nézőknek is mutatnia kell valamit. Ő pedig – fittyet hányva arra, hogy megalázó helyzetbe sodorja magát – bevállalta a mutatványokat: sztriptíz táncot lejtett Zsuzsának, bepelenkázva pózolt Giginek. Nem utolsósorban pedig relatíve érdekessé tette „szürke karakterét” örökös sírásaival. Így vagy úgy, de mégiscsak sikerült elérnie, hogy néha-néha a figyelem középpontjába kerüljön és legalább a nézők egy részének szimpatikussá váljon túláradó szentimentalizmusa miatt. Utóbbi olyan jól „sikerült”, hogy teljesen elterelte a figyelmet egyik ígéretéről („Amíg ő itt lesz, ráteszem a jelet, mert kemény vagyok” – hangoztatta Évára utalva), amit aztán rendre nem tartott be, egyértelműen taktikai okokból.

Gombival ellentétben a többi játékostól eltérő szociokulturális közegből érkező Ildi nem alázkodott meg. A „pedagógus lelkű lány” (copyright by Jerzy) egyáltalán nem taktikázott, s részben ez okozta a vesztét. Pedig fel volt neki dobva a magas labda.

Ha Alekoszt nem utasította volna el olyan határozottan már az elején, hanem engedett volna közeledésének, illetve hitegette volna a "görögöt" (anélkül, hogy bármi is lett volna köztük), a legutóbbi kiválasztáson nem ő, hanem Éva kapta volna a legtöbb jelet. Mi több, ha kialakított volna Alekosszal egy „se veled, se nélküled” típusú, vívódó kapcsolatot (akár csak színészkedve is), a legerősebb „szürke karakterré” nőhette volna ki magát. Ráadásul ez a nézők irányába is jó lépés lett volna, mert illett volna a rá delegált Törtető Nő szerepre, azaz egybevágó lett volna.

Még ennél is erősebbé válhatott volna, ha ki is alakít valamilyen mértékű szexuális kapcsolatot Alekosszal (lásd. Gigi-Jerzy páros). Erre egyébként utalást is tett neki Olivér (elég konkrétan, amikor a testére utalt és arra, hogy valamit „villantani” kellene a nézőknek), de Ildi nem volt vevő rá. Később pedig már esélye sem volt arra, hogy Alekoszhoz közel kerüljön. Ezt – Anikó példáján tanulva – korábban is felfoghatta volna.

Természetesen emberileg érthető Ildi magatartása, de ne feledjük el: ez egy játék, ahol a látszatcselekvésnek igenis értéke van és ahol az őszinteség nem feltétlenül értelmezhető úgy, ahogy itt, a kinti világban...

A bejegyzés trackback címe:

https://tolgyessypeterelemez.blog.hu/api/trackback/id/tr692565548

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása