Tölgyessy D. Péter elemez

A Való Világ 4 valóságshow professzionális elemzői szemmel. (A politikai elemző Tölgyessy csak névrokon.)

Alekosz kinőtte a bohócruhát?

2011.01.13. 22:31 Sz.J

Többen is kérdezték tőlem az elmúlt időszakban, hogy mennyire tartom őszintének Olivér barátságát Alekosz felé. Az egyszerű válasz az, hogy annak tartom, függetlenül attól, hogy korábban már kifejtettem: Olivér - akár egy show műsorvezetője - felismerte Alekosz bizonyos képességeit és mint egy bohócot, mentorálja, felöltözteti őt. Ez a felállás azonban némileg változott, amióta Olivér visszatért a párbajból. A bohóc (azaz Alekosz) - bizonyos helyzetekben - túllép mentorán és a szórakoztatásra már nincs szüksége "tanácsadóra": ő is szerkeszti, csinálja a show-t, építi saját magát.

Olivér ezzel szemen sokkal visszafogottabb lett, s sokszor már nem mutatkozik "szerkesztői" szerepben. Úgy gondolom, hogy ez részben tudatos döntés is a részéről. Az első és eddig egyetlen párbaja után (látva, hogy Évával ellentétben ő nem fölényesen győzött) enyhén visszafogottabb lett, s még inkább a biztonsági játékra épít. Nemcsak kevesebbet konfrontálódik, de kevesebbet szerkeszti is a műsort. Ez azért figyelemreméltó változás, mert kihatással lehet Alekosszal való kapcsolatára hosszabb távon. 

A másik érdekesség, hogy miközben Olivér ideiglenesen "lemondott" a "szerkesztői" és provokátori szerepről, ezt a szerepet fokozatosan veszi át Alekosz. Olivér tudatalatt érezheti, hogy Alekosz kezd önjáró lenni. A köztük lévő, természetesen csak nagyon enyhe (hangsúlyozom, nagyon enyhe) feszültség részben ennek is köszönhető. Olivér nem szeretné, ha Alekosz túlságosan is függetlenedne tőle. Egy független(ebb) Alekoszt ugyanis nem tudna ugyanolyan könnyen kontrollálni (mint tette ezt eddig), márpedig számára Alekosz és mások kontrollálása nélkülözhetetlen a biztonságérzet szempontjából.

Olivér és Alekosz kapcsolatára befolyással lehet és lesz Éva is. Ennek akkor lesz jelentősége, ha Éva jön vissza az Ildivel vívott szombati párbajról (erre jó esélye van!). Ez esetben ugyanis Éva egyik célja lehet Olivér és Alekosz barátságán lazítani, pontosabban "elszedni" Olivértől Alekoszt. Alekosszal együtt ugyanis ő maga erősebb, Olivér pedig határozottan gyengébb lenne. Ez azonban közel sem olyan könnyű, mint elsőnek látszik: ehhez ugyanis nem elég, ha szimplán barátok maradnak. Alekosz nem érné be ennyivel.

A bejegyzés trackback címe:

https://tolgyessypeterelemez.blog.hu/api/trackback/id/tr282582297

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása