Tölgyessy D. Péter elemez

A Való Világ 4 valóságshow professzionális elemzői szemmel. (A politikai elemző Tölgyessy csak névrokon.)

Árulkodó gesztusok

2010.12.31. 11:00 Sz.J

Természetesen nem marad majd el a beígért téma (Mit tartalmazhatnak a szereplőkkel kötött szerződések?), de mivel a kommentekben felvetődött, hogy a játékosok mennyire tudatosan cselekszenek vagy – ellenkezőleg – megnyilvánulásukat mennyire a tudatalatti irányítja, s így van-e értelme egyáltalán elemezni megnyilvánulásukat, ezért most egy kicsit erre is kitérek. Főleg azért, mert többen kételyeket fogalmaztak meg ezzel kapcsolatban, egyben megkérdőjelezve a valóságshow-elemzés létjogosultságát.

Pedig nincs nagy titok: a valóságshow elemzés eszköztárában a testbeszéd dekódolása is benne van, márpedig testbeszédünkkel legtöbbször azt is eláruljuk, amit valójában nem szeretnénk. Persze tehetünk is ez ellen (például a profi politikusokat képzik is a testbeszéd „takarására”), de úgy vélem, a villalakók közül egyik sem szakértője ennek és gesztusaik bizony elárulják őket. Az emberi kommunikációnak ugyanis csak 20 százaléka verbális, azaz beszéd alapú, a maradék 80 százalék non-verbális, tehát nem beszéd alapú kommunikáció. A testbeszéden óriási a hangsúly.

Gesztusaink zöme a tudatalattiból fakad és „másodlagos”, mögöttes értelmezést segíti elő az elemző számára (vagy éppen egy rendőr számára, aki gyanúsítottat hallgat ki). Ennek ellenére tény, hogy rengeteg mindent tudatosan csinálunk, ahogy a villalakók is. Az is igaz, hogy a játékosok zöme nem taktikázik (legalábbis állandóan nem), sőt, igazából Olivér sem manipulál, csak igyekszik a többiekkel – köztük a nézőkkel is - ezt elhitetni, illetve ezt a látszatot kelteni. (Arról már korábban írtam, hogy a manipulálás nála csak mellékterméke a kontrollálás iránti vágyának.)

A gesztusok, a testbeszéd bizony sok mindenről árulkodik, a mögöttes tartalmat (amelyről sokszor még maga a szereplő sem tud, mert magának is hazudik) még a képernyőn keresztül is dekódolni lehet. Van amikor könnyebben, s van, amikor nehezebben - utóbbinál szükséges a felvétel többszöri lejátszása, elemzése is, s persze benne van a pakliban a tévedés lehetősége is.

A kiválasztásnál például ordított Laci metakommunikációjáról, hogy tart Olivértől és igenis félt attól, hogy őt hívja ki Olivér párbajozni. Hiába hangoztatja Laci azt, hogy neki nem fontos a fődíj, ahogy írtam, ez csak egy hárítás a részéről. Azt el tudom képzelni, hogy a villába kerülése előtt valóban nem a fődíj megszerzése motiválta, hogy jelentkezzen, de miután azt érzékelte, hogy a villán belül erősnek tartják a lakók, újraértékelhette a célt. Persze ez csak egy teória, mindenesetre az biztos, hogy Laci most még nagyon nem szeretne kimenni, a párbajkihíváskor ez egyértelműen megállapítható volt.

De más is kiszűrhető a metakommunikációnkból. Azt például, hogy valaki őszinte-e vagy sem egy adott szituációban, nemcsak a testbeszéd közismert formáiból (szájeltakarás, tenyérgesztusok, szemkontaktus kerülése, gallérhúzogatás), hanem mikrojelekből is le lehet szűrni, a kamerák segítségével ezek ugyanis jól láthatóak. Ilyen például a szemöldök apró felvonása, a száj szögletének apró rándulása, a pupilla apró beszűkülése. E jelek többnyire csak igen közel állva vehetők észre, de hála a teljesen bekamerázott villának (és a visszanézhető felvételeknek), igenis kiszűrhetőek (talán a pupillát leszámítva).

A testbeszédről, a gesztusok „megfejtéséről” százszámra akad - tudományos és kevésbé tudományos, mégis használható - irodalom (magyar nyelven is), ezért ezzel én most nem foglalkoznék itt ennél bővebben.  De akit érdekel, hogy a képernyőn keresztül hogyan lehet ezeket a dolgokat felfedezni, javaslom ezt a remek angol nyelvű blogot, ahol egy hazugságszakértő leplez le embereket pusztán a képernyőn elhangzó kijelentéseik, arckifejezéseik alapján. Sokat lehet belőle tanulni. Aki pedig mestere akar lenni a metakkommunikáció dekódolásának, javaslom, szerezzen be egy könyvet erről, olvassa a már említett hazugságvizsgáló blogot és figyelje a ValóVilágot, tesztelve tudását!

A bejegyzés trackback címe:

https://tolgyessypeterelemez.blog.hu/api/trackback/id/tr522549833

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ananké 2010.12.31. 11:22:29

Lacin valóban nagyon látszott, hogy ideges. Nekem ez elég nagy csalódás volt, de nem az, hogy ideges, hanem az, hogy ennyire nem tudta kezelni, leplezni. Egy harcművésztől, főleg aki shaolin harcművészetet is gyakorol (az adatlapja szerint) nagyobb önkontrollt vártam. Előttem diszkreditálta a profizmusát ezen a téren.

wino5 2010.12.31. 12:09:39

azért szerintem itt a vágásokkal megint manipulált az RTL. Nem biztos, hogy ha ott ülök a villában, Laci mellett, akkor ezeket észreveszem!

Sz.J 2010.12.31. 12:11:29

@wino5: igen, ez elképzelhető. De nem is a villalakóknak kell ezt észrevenniük :) Mi vagyunk a "kukkolók".

S-1-5-7 2010.12.31. 13:37:26

Péter:
Sima szimpátiaszavazást értelmetlen manipulálni, de mi a helyzet, ha a műsorkészítés szempontjából érdektelen, szürke figura párbajozik egy sokkal érdekesebb, ám konfliktusos személyisége miatt sok ellenszavazatot generáló játékossal? Ebben az esetben sem avatkozik be a csatorna? Még úgy sem, hogy a legkevésbé kockázatos módon egyszerűen szavazatokat ad le a neki fontosabb játékosra?

Sz.J 2010.12.31. 13:42:12

@pájki: ismétlem, ezeknél a műsoroknál alapelv, hogy ne a szerkesztők döntsék el a szavazások sorsát. Ha az érdekes figurát kiszavazzák, akkor a nézők (szavazók) többsége nem akarja őt a házban látni. Egyébként ahogy egy konfliktusos embert is be lehet(ne) mutatni a képernyőn unalmas figurának, úgy - különböző feladatokkal - egy unalmas embert is érdekessé lehet tenni. Ez szerkesztői feladat, s egyáltalán nem nehéz! Ne felejtsük el, hogy rengeteg eszköz áll a csatorna rendelkezésére e téren. (Pl. vendégeket küldhet be, akik provokálhatnak eseményt, ha netán leülne a show.)

S-1-5-7 2010.12.31. 13:46:47

Volt egy bigbrother, amely direkt szürke embereket vett be, példásan meg is bukott. Gyengék voltak a szerkesztők?

bensonka 2010.12.31. 14:20:03

Szerintem is átalakult Laci hozzáállása a játékhoz a bent töltött idő, és a villában betöltött szerepe hatására. Most már nyerni szeretne. De úgy érzem, hogy nem a fődíj motiválja, hanem maga a nyerés, ill. a vesztés elkerülése. Ez pedig illeszkedik az általunk megismert karakteréhez, és szerintem a kinti "jelleméhez" is.
Nagyon tetszik a blogod, ez a bejegyzés pedig különösen, mert nekem is szakmámba vág.

www.konyvline.hu · http://konyvline.hu 2010.12.31. 14:41:12

Hátha kivágnák már végre Olivért, elég ellenszenves f@szi !

Az igazi Vaszilíj Zajcev 2010.12.31. 14:50:14

Laci úr egy felfújt lufi, amely hamarosan ki fog pukkanni. Ez az ember lenne a harctudományok doktora? Nagyon kíváncsi vagyok, hogy mely egyetemen szerezte a doktorátusát?

gibson 2010.12.31. 15:35:42

Most találtam rá a blogra, nagyon érdekes és színvonalas - ellentétben a műsorral, amiről szól.. :)
Érdekelne a mélyen tisztelt szerző úr véleménye, lehet, hogy már volt szó róla egy korábbi posztban, majd visszaolvasom, ha még nem, akkor a kérdésem:
Lehet valamit tudni arról, hogy egy-egy ilyen szavazós műsorra nagyjából mennyi sms-t küldenek? Mondjuk, konkrétan a VV4-re gondolok, és konkrétan a kiszavazásokra. Azt sok helyen írták, hogy már közel sem annyi a szavazatok száma, mint a régebbi valóságsókban, ahol állítólag százezres értékek is voltak néha, de mégis, körülbelül, nagyságrendileg mennyi szavazat érkezhet egy népszerű játékosra ilyenkor? Mondjuk Évára vagy Olivérre? Ötezer? Tízezer? Húszezer?
Én a tízezer körüli mennyiséget saccolom reálisnak, laikusként.

Dave985 · http://siparadicsom.reblog.hu/ 2010.12.31. 15:42:18

@wino5: Példának okáért Alekosz néhány perc elteltével informálta is legjobb pajtását Laci magáért beszélő non-verbális gesztusairól.

bulvárcsávó az rtlklub sztárja 2010.12.31. 15:49:28

Szerintem Olivér maradjon simán. Másként ki kavarná a szart benn? Miatta izgi ez a műsor és ezt a műsor szerkesztői is tudják.

testo 2010.12.31. 16:07:40

Üdv...egy olyan belső infóhoz jutottam, ami egy kicsit ledöbbentett. Itt vanez a Jerzy gyerek, aki csak úgy bekerült a villába, egy botcsinálta ok által. Az igazság az, hogy a kis srác elméletileg, a fél vezetőséggel lefeküdt (tudva illik, hogy sok a meleg az RTL klub-nál) és mivel Gombi Family rákapcsolt az SMS-kel (több, mint 1 millió foritn értékben), ezért mindenki meglepődött, hogy nem a Jerzy jutott be. A Jerzy úgy volt, hogy kipakol a sajtónak, amit persze senki nem akart, igy hoztak egy ilyen döntést !

artax 2010.12.31. 16:11:45

@Tölgyessy D. Péter: Meg szeretném kérdezni tőled,hogy ha te vagy az egyetlen,aki az országban ezzel foglalkozik,az rtl még csak meg sem keresett hogy akár tanácsadói minőségben besegíts nekik?vagy dolgozol azért nekik?mondjuk ezt nem hiszem,mert úgy látom a vv4 jellemzője a profizmus teljes hiánya.

Caprica99 2010.12.31. 16:19:46

@testo: ráadásul kering a neten az infó, hogy Jerzy meleg pornós videókat csinált.

Akkor meg mit is erőltetik ezt a Gigi-vonalat?

Emiatt teljesen hiteltelen az egész és hiszik azt legtöbben, hogy előre megírt forgatókönyv alapján zajlik ez az egész szarság!

Caprica99 2010.12.31. 16:24:54

@bulvárcsávó az rtlklub sztárja: ugyan már!
Olivér egy szarházi, bajkeverő senki - de nem ettől "izgi" a műsor!

A szerkesztők úgy vágják össze a műsort ahogy akarják és ha olyan összefüggésbe teszik bele, kiragadva az eredeti helyéről, egy "Jó reggelt" is lehet káromkodás!

Nagy manipuláció az egész úgy ahogy van!

badmintonplayer 2010.12.31. 16:35:42

@Caprica99:
Akkor belinkelem mégegyszer:Jirzsíj melegpornós múltja nem titok...
valovilag.hu/cikk/350179
20. másodperc

padre01 2010.12.31. 16:40:01

@artax: Nagyon jó kérdés,nekem már az is eszembe jutott,hogy esetleg az RTL megbízásából jött létre ez a blog.
Ami mondjuk mindegy, mert így is úgy is olvasom,csak a tisztánlátás végett:)

Kiss Karolyne 2010.12.31. 17:57:54

Szeretem a blogjat, Tolgyessy Ur! Erdekes, szorakoztato az ahogy ir, valamint a konyvajanloit is hasznosnak talalom. Remelem a show vegeig olvashatoak lesznek az ujabb es ujabb bejegyzesei!

wino5 2010.12.31. 18:04:35

@padre01: erre én is gondoltam :)

Kiss Karolyne 2011.01.01. 03:14:29

azt azert odatennem, hogy amit ma ejjel aniko a fej felett tartott tallal mutatot...kemeny. errol van szo. sokkal tobbet mutatott mind barki arrol, hogy mekkora szemelyiseg es mi van benne. oszinten tiszta szivbol ez sokkal nagyobb bizonyitek mint barmimilyen 'hangos' dumalas. mely tiszteletem neki, kitartasbol. !!!! :) kis torekeny....ugye? szurke? ugye? csak kell a megfelelo kozeg, helyszin, csata, celkutezes. ezert gondolom azt hogy 'unalmas' karakterek is odatehetik....!!!! nagyon durva kislany. well done. es ez nem ero volt. elszantsag.

Sz.J 2011.01.01. 13:10:38

@artax: az RTL Klub korábban megkeresett, hogy szakértsek a ValóVilág egyik kiegészítő műsorában, de nem fogadtam el, mert meggyőződésem, hogy bármilyen hivatalos kapcsolat a csatornával csorbítani az elemzői hitelemet. Amúgy is külföldön tartózkodom most éppen. Ezen a területen nem is lehet Magyarországon pénzt keresni, ez egy nagyon kicsi piac. Ez a blog is inkább egyfajta "hobbi", saját kis projekt.

Sz.J 2011.01.01. 13:26:23

@gibson: köszönöm! Az sms-küldök számára vonatkozóan nincsenek információim, sajnálom.

Caprica99 2011.01.01. 21:16:27

@badmintonplayer: igen, pont ezért írtam, hogy minek erőltetik a Gigi-vonalat....
süti beállítások módosítása