Tölgyessy D. Péter elemez

A Való Világ 4 valóságshow professzionális elemzői szemmel. (A politikai elemző Tölgyessy csak névrokon.)

Olivér nem is olyan titkos "fegyvere"

2011.01.01. 19:36 Sz.J

Miközben még a villán belül is sokan (különösen Laci és Éva) gondolják úgy, hogy Olivér a legnagyobb manipulátor közöttük, figyelemreméltó, hogy eddig szinte egyetlen játékostárs sem szúrta ki Olivér "titkos fegyverét", aminek ugyan az égvilágon semmi köze nincs a manipuláláshoz, de hatalmas szerepe van (lesz) abban, ha esetleg a Vagány nyeri a párbajt.

Ez az a "fegyver" (vagy inkább cselekvés), ami Olivér taktikájának esszenciáját adja. A játékostársak (és egyes nézők) vaksága e tekintetben azért is meglepő, mert ezt a "fegyvert" ő nagyon is tudatosan, mi több, látványosan használja: a villalakók közül egyedül Olivér szerkeszti a valóságshow-t.

Jóllehet sokan úgy tekintenek rá, mint aki csinálja a show-t, ez nem igaz. A "műsorcsinálás" sokkal inkább igaz Alekoszra, Szandikára, Évára, mintsem Olivérre. Ami Olivért megkülönbözteti a játékostársaitól és egyben a showcsinálóktól, hogy ő - szerkesztői gondossággal - megtervezi, előkészíti a műsort. Ő maga showcsinálásra személyiségéből fakadóan nem is lenne képes.

Olivér ugyanis nem tud bohóckodni, de képes feltöltöztetni a bohócokat. Kinyitja számukra a cirkuszt, mentorálja őket.

Márpedig erre rajta kívül jelenleg más nem képes a villában. Olivért leginkább egy olyan szerkesztő-riporterhez lehetne hasonlítani, aki saját showműsorába meghívja a vendégét, majd a beszélgetés alatt vele együtt (illetve rajta) nevet. De mindvégig kívül marad.

Olivérben megvan az a képesség, hogy szerkesztői szemmel felismeri a színes, érdekes karaktereket. A biztonságérzetéhez szükséges információcsere mellett azért kötődik szorosabban Alekoszhoz és Szandikához, mert tudja róluk, hogy kíválóan lehet őket, illetve a velük kapcsolatos történéseket szerkeszteni és tálalni a nézőknek. Ők - de különösen Alekosz - Olivér bohóca. Ez persze nem jelenti azt, hogy Olivér csak kihasználná Alekoszt és nem barátkozna vele őszintén. De tény, hogy a győzelem reményében előszeretettel használja a bohócait, vagy ha úgy tetszik, kihasználja őket.

Olivér hasznot húz más játékosok - villán belül relatíve eredeti - karaktereiből.

A villában rengeteg olyan viszonylag (!) színes esemény volt, amely nem történt volna meg Olivér külső közreműködése nélkül, emlékezzünk csak például Alekosz bugyigyűjtő performanszára. Nem egetrengető események voltak ezek, mégis - jellegűkből, megtervezettségükből fakadóan - kitüntek a többi történés közül. De ami a legfontosabb: nem történtek volna meg, ha nincs az önjelölt műsorszerkesztő, Olivér.

Olivér képessége a legkevésbé sem rendkívüli. Szinte mindenkiben kialakul, aki valaha is dolgozott már a médiában és egy szerkesztőségi értekezleten szembesült azzal, hogy az olvasóknak/nézőknek TÉMA kell. Azt a témát meg kell találni, fel kell dolgozni és tálalni kell. Etetni kell vele az olvasókat/nézőket. A szerkesztő/újságíró feladata nem az, hogy önmagával szórakoztassa a közönséget, hanem megtalálja azokat, akiken a közönség - az ő segítségével - szórakozhat.

Olivérnek ezt volt alkalma megtanulni, amikor a Viva TV-nél dolgozott. A többieknek nem, így ők - egy-két alkalmi, nem is tudatos mutatványt leszámítva - nem is gyakorolják ezt. Olivér viszont szisztematikusan, de ami a legfontosabb, rendszeresen és tudatosan csinálja. Nem azt állítom, hogy Olivér rendkívül tehetséges ember (ha így volna, most nem a villában lenne), de az kétségtelen, hogy ebben az intellektuálisan nem túl bonyolult közegben a műsorszerkesztés tekintetében nincs vetélytársa. Vakok között valóban király lehet egy félszemű.

Olivér  - már a játék kezdete óta - a "műsorszerkesztéssel" szeretné magát nélkülözhetetlenné tenni a nézők számára.

Ha van tudatos taktikája, akkor ez az. Olivér el szeretné hitetni a nézőkkel, hogy ha ő nem lenne már bent a villában, akkor a most még oly' vicces/szórakoztató figurák (akik amúgy is kevesen vannak) egy pillanat alatt elszürkülnének. Alekosz sem lenne több már egy unalmas irodistánál. A párbajon majd eldől, a nézők ezt elhiszik-e neki vagy sem.

A "műsorszerkesztési" taktika egyik mellékhatása, hogy Olivér sok néző szemében az RTL Klub beépített emberének tűnik. Csakhogy ő a műsorszerkesztést nem parancsszóra teszi, hanem azért, mert idejekorán felismerte: ebben a műfajban egyetlen riválisa sincs.

A bejegyzés trackback címe:

https://tolgyessypeterelemez.blog.hu/api/trackback/id/tr782552843

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

CoolBrady 2011.01.01. 20:32:38

Ahogy látom, Olivér mostanában nem igazán vállalja fel a konfliktusokat. Nem tudom, hogy ez tudatos-e, vagy csak mindenkit elfogad olyannak, amilyen?

Sz.J 2011.01.01. 20:35:12

@CoolBrady: Olivér a kezdetektől fogva biztonsági játékot játszott, a valódi konfliktusokat valójában kerülte. Erről már írtam bővebben itt:
tolgyessypeterelemez.blog.hu/2010/12/28/oliver_zsofija

CoolBrady 2011.01.01. 20:50:44

És azt vajon komolyan gondolja, amikor azt mondja Alekosznak, hogy inkább mégis Lacit kellett volna kivinnie párbajozni? Merthogy rosszul esett neki a beküldött sms, hogy "puhapöcsnek" gondolják. Vagy ez csak szövegelés, merthogy gyakorlatilag tét nélkül mondhat mostmár ilyeneket utólag?

Sz.J 2011.01.01. 20:53:46

@CoolBrady: bár Olivér agyába nem látok (látunk), de ahogy korábban - még a párbajrahívás előtt - írtam, ő két név (Laci és Kristóf) között hezitált és valóban tart attól, hogy a nézők szemében esetleg kevésbé lesz szimpatikus, hogy Kristófot választotta - merthogy így esetleg gyávának tartják.

Vogon 2011.01.01. 22:49:48

Péter írj egy kicsit arról is,hogy milyen mérce szerint látnak valakit "erősnek" vagy "gyengének" mert ezen mindig vigyorgok ha mondják és hogy ennek mennyi köze lehet a valódi erősséghez. Véleményem szerint itt a szubjektivitás nagyon torzít, meg főleg az hogy nem látják mit adnak le róluk, az egyetlen feedback a blikk címlap. Milyen paranoiák alakulnak ebből ki stb.

Alapvetően tök mindegy lenne mikor viszi ki Lacit, mert így is úgy is kiesik ha "gyengébb", viszont a párbaj előtt neki úgy kell kavarnia a lapokat hogy ne legyen Laci annyira népszerű. Az a szar, hogy azért nem hiszek a nem manipulált szavazatokban, mert túl sok ilyen reality-ben volt majdnem az utolsó pillanatig fej-fej melletti vezetés korábban. Statisztikailag folyamatosan hoznia kellene az arányokat a nézőknek nem? Szerintem van nézői beleszólás, de ez lehet hogy egy kontrollcsoporté és nem a nézőké

büdösmackó 2011.01.01. 22:51:49

Kurva anyját mindegyiknek!
Hová süllyed még a média, kérdem én!

kalandlövész · http://kalandloveszet.hu 2011.01.01. 22:57:36

Ez az Olivér elég médiaközelinek tűnik. Valószínűleg ő a főinstruktőr. A többi meg pornós, vajon mi lesz még ott ?

Kalimera 2011.01.01. 23:14:44

@ Tölgyessy D. Péter

Mint a show ismerője Ön szerint mennyire férnek bele olyan mókák mit, amikor a VV4 stáb nevében kéri fel játékostársát (titkos feladatként), hogy mutassa be a műbrokin a helyesnek vélt technikát.

A mikro-pelenkában történő tánc is túlment a határon szerintem.

Felvetődik még egy kérdés is. A műbrokit Zsuzsi vitte be, a pelenkát meg előre Olivér? Esetleg bement a riportszobába, hogy most kellékre van szüksége a következő „vicchez”, és szó nélkül megkapta?

sharvere 2011.01.01. 23:35:23

@Kalimera: Azt a pelenkát énse vágtam hogy kerül oda..
Érdekes volt, mint valami bűvész trükk, fel se tűnik, mert nem az a lényeg, csak igy utólag..

babor 2011.01.01. 23:54:36

tetszik nekem ez a blog, örülnék, ha minden úgy lenne, ahogy az itt le van írva. de sajnos 3 éve beiratkoztam marketing szakra, és azóta nem bízom semmiben és senkiben, amit/akit a médiában (leginkább tv, internet) látok... borzasztóan érdekelne, hogy ez a blog vajon tényleg hobbiból íródik, vagy netán ez is egy rtl klub-csökevény... korábban már kérdezték ezt a kedves szerzőtől, de ha jól láttam, nem kaptak rá választ/kitérő választ kaptak az illetők. mindamellett tényleg érdekes, amikről ír, engem az összeesküvés-elméletekre adott magyarázatok fogtak meg, magam is nagy gyártója, illetve megmagyarázni-akarója vagyok az ilyesmiknek:) ha a csatorna megbízásából készülne a blog, engem az sem zavarna, fantasztikus húzásnak tartanám az rtl klub részéről(persze akkor ezt itt biztosan nem szabadna elárulni,szóval talán feleslegesen írok...), én már beletörődtem, hogy a média ma olyan, amilyen, és mindenkinek képességeihez mérten ki kell belőle hoznia a legjobb (értsd: leginkább profitábilis) megoldást... c'est la vie:)

saturnalia 2011.01.02. 00:01:32

A pelenkás kérdésre nem 100%-os a válasz, de ha minden igaz, a kiskutyák miatt kaptak pelenkát. Az egyik online adás alatt utaltak rá, hogy valamelyik kutya beteg, hasmenése van, és ha jól emlékszem, azt is említették, hogy kaptak pelenkát, de nem akarták ráadni.

A blog szerzőjének pedig gratulálnék, nagyon érdekesek a bejegyzések, jó, hogy valaki rámutat arra, az ilyen műsorok nem csak a "műveletlen prolik" számára lehet érdekes. Ha lehet témát javasolni, én nagyon szívesen olvasnék Anikóról, a karakteréről, és hogy hogyan alakulhat a villabeli élete. (Azért tartom érdekesnek, mert alapvetően a szürke karakterek közé sorolhatnánk, de bizonyos időközönként mégis mutat magából valamit - szerelmet vall Bécinek, megnyeri az egyik "erőpróbát", most aktuális a Király L. Norbis csók. Kíváncsi lennék, Ön szerint meddig lesz még a villában.

Az is érdekelne, mi motiválhatja az egyes játékosokat a villán belüli feladatok végrehajtásánál, amiknek a tétje nem túl nagy (takarítás, egy éjszaka a hálón kívül), néhányan nem is veszik őket komolyan, mások pedig minden beleadnak, akár erejükön felül is.

Kíváncsian várom a további cikkeket, sok sikert kívánok a szakmája népszerűsítéséhez!

www.konyvline.hu · http://konyvline.hu 2011.01.02. 00:23:15

Ez az Olivér még megnyeri a végén, ha a többi nem lesz résen !

venator 2011.01.02. 00:50:04

Ismerve Olivér előéletét a médiában én valószínűsítem, hogy azért vállalta ezt az egészet, hogy valahogy visszakapaszkodjon.

Így gyakorlatilag a szerkesztők munkáját végzi és még esélye is van, hogy újra felfedezik.

Szerintem ez mozgatja a tetteit, bár nyilván a nyeremény sem rossz.

Nem tudom kinek hiányzik a hazai ker médiából Olivér, de meglássátok előbb utóbb befuttatják, mint Majkát annak idején.

johevi 2011.01.02. 01:18:40

Ez az a csávó, aki reklámokban meg filmekben szerepelt? És nem beépített ember... persze...

kalman.kalman (törölt) 2011.01.02. 01:19:05

A bent lévők nagy része már nem média-szűz, azért válogattak be ilyeneket, hogy irányítható, forgatókönyvet olvasni tudó emberek legyenek ott.
Olivért azért küldték oda, hogy egy szerkesztő is legyen bent, különben semmi izgalmas nem történne, mindenki csak kerülgetné a másikat.
Olivér feladattal van bent, egy belső műsorvezető, szerkesztő. Fizetett alkalmazott, mint a többi versenyző is.

kalman.kalman (törölt) 2011.01.02. 01:23:14

Olivérnek már meg is van a szerződése a műsor után az RTL-nél, mint szerkesztő-műsorvezető.
Ennek a Való Világnak az a célja, hogy pár újabb képernyőre való arcot befuttassanak, szoktassák hozzájuk a közönséget. Biztosan ilyen Éva és Olivér. Ők a műsor után az RTL arcai lesznek, mint Balázs és Lilu. Ennyi a történet.
A többi szereplő is médiás-pornós stb. Egyik sem amatőr, mind fizetett statiszta.

babor 2011.01.02. 01:41:50

de ez abszolút nem baj! Balász is iszonyatosan szerethető. használják Olivért, trükközzenek nyugodtan, hogy népszerű legyen, vezessen műsort, miután megszerettették őt az emberekkel, csak könyörgöm, ne olyan műsorokban alkalmazzák a későbbiekben, mint a vad csajok vagy az idióta celebkedős szarok. és ugyanezt kívánom Király L. Norbinak, ő egy fantasztikus személy mind hétköznapi értelemben, mind a média szemszögéből, nem illik hozzá ez a bulvármédia téma, nem kívánom senkinek, hogy ő ilyen téren akarjon befutni, mert szerintem nem fog összejönni...vagy ha igen, lecserélődik a jelenlegi rajongótábora valami sokkal... nemmondommibbre...

kalman.kalman (törölt) 2011.01.02. 02:44:15

@babor: márpedig az RTL vagy a TV2 még senkit nem futtatott be úgy, hogy meg ne mártotta volna a bulvármédia mocskában. Mindkét csatorna és a hozzájuk kapcsolódó napilapok is ebből élnek.
Hallottál valakiről, aki távol tartotta magát a bulvártól és napi szinten a képernyőn van az RTL-en?
Aki nem elég érdekes vagy nem tehető érdekessé, az a süllyesztőben végzi, vagy magára hagyják és akkor sokkal nehezebb érvényesülnie. Ilyen Tabáni István is, aki ugyan megnyerte a Csillag születiket, de mégsem elég érdekes. Néha még hívják műsorokba dalolni, de ott már ő is csak egy a sok közül.
Olivér elég jó bulvártéma már így is. Ha kijön, még jobban belefolyik és volt kollégájához, Balázshoz hasonló szerepet fog neki szánni a csatorna. Vagy Stohl András helyét veszi át egy időre.
Éva pedig megpróbál majd nőies témákat feldolgozó, intelligenciát igénylő műsorokban részt venni. Teljesen fogyasztható ő is az átlag néző számára, semmi különös, egy új arc, ami már kellett, mert mindenhonnan csak Lilu és Ördög Nóri folyt az utóbbi időben.

babor 2011.01.02. 03:11:22

naná. voltam a blikk szerkesztőségében, és ott elmeséltek egy történetet Garas Dezsőről, aki egy igazán tiszteletre méltó színész(szóljon,aki nem ért egyet!), mégis az volt a sztori lényege, hogy mennyire szar arc a Dezsőbarátunk, mert először nem akarta magát eladni a bulvármédiának, aztán mégis rákényszerült, mert csak így tudta népszerűsíteni az új könyvét. a blikkhez fordult, írjanak akármit a magánéletéről, csak cserébe a könyvéről is. máshogy ma nehéz boldogulni, és ezért undorító az egész médiavilág, hánynom kell tőle, holott igazán jó dolgokat is ki lehetne belőle hozni... én mondjuk - mint már korábban is mondtam - belenyugodtam, csak hát mégis szar ez, mielőtt ezt kezdetem tanulni, fogalmam nem volt arról, hogy azt várják tőlünk, hogy adjuk el a lelkünket az ördögnek... de itt mindenki ezt teszi:)

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2011.01.02. 05:15:01

@büdösmackó:

"Kurva anyját mindegyiknek!
Hová süllyed még a média, kérdem én!"

Bárhová, bármennyit is süllyed, az ilyen és ehhez hasonló internetes hozzászólások szintjét soha nem fogja tudni megközelíteni.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2011.01.02. 05:22:11

@saturnalia: "Az is érdekelne, mi motiválhatja az egyes játékosokat a villán belüli feladatok végrehajtásánál, amiknek a tétje nem túl nagy (takarítás, egy éjszaka a hálón kívül), néhányan nem is veszik őket komolyan, mások pedig minden beleadnak, akár erejükön felül is."

Egyrészt saját kialakult személyiségük másrészt a fődíj.

Valószínűsíthetik, hogy több esélyük van a játék megnyerésére azoknak, akik komolyan veszik a feladatokat, mint azoknak, akik csak félgőzzel teljesítenek, és már talán ott sem akarnak igazán lenni, de még a feladást sem képesek komolyan megtenni.

2011.01.02. 06:53:56

Az a baj, hogy a pénz mozgat mindent és mindenkit, ez rányomja a bélyegét a VV-re (is).

gpetersz 2011.01.02. 07:46:36

Úgy néz ki, hogy Te elhitted, hogy a nézői szavazatok döntenek. Ha már szerkesztőkről van szó, akkor maradjunk annyiban, hogy az RTL szerkesztői döntenek... a sok hülye meg fizet nekik SMS-en keresztül, holott a szavazásnak a dologban súlya nincs.

arrogancia 2011.01.02. 08:06:39

Szerintem ezt a kívülmaradást, eseménygenerálást hívja manipulációnak a köznyelv. (Nem általánosságban, hanem jelen esetben.)

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2011.01.02. 08:10:52

Olivér kis csínytevései és alákérdezései szánalmasan átlátszóak és unalmasak.
Viszont sokat mutatják őket.
Úgyhogy valószinű, hogy be fog illeszkedni a csatorna csapatába.
Ha igazi sót akarna, akkor igazi balhét keverne.

Egyébként valszeg celeb is akar lenni, nem csak médiapatkány,
mert szinte meghívták a nézőket az esküvőjére, annyit adják a rinyálását az "asszonykája" után és ugye az a - nagyon életszerű leánykérés....

ursus 2011.01.02. 08:54:56

Két napja van fent egy elemzés ebben a témában a blog.hu oldalon a beszédíróktól javaslom elolvasására: beszedirok.blog.hu/

török gábor 2011.01.02. 09:27:51

elolvastam Thomas Walk könyvét a szürke kardigánokról (The Glorious Ways...), zseniális :)

Sz.J 2011.01.02. 09:43:55

@török gábor: örülök, hogy vette a fáradtságot, érdemes :)

becike4 2011.01.02. 09:56:42

Ki a tököm az az Olivér?

Szaffi B. 2011.01.02. 10:31:38

@török gábor: és mégis honnan szerezte meg? A zinterneten sehol nem lehet semmilyen utalást találni rá, angolul sem. Ahogy más témákra sem, pl Niedermann-skála, closed scene/reality television (analysis)...
Vagy csak én lennék béna kereső?

Szaffi B. 2011.01.02. 10:36:12

jav: Needleman-skála

török gábor 2011.01.02. 11:01:34

@Trollszpré: Tölgyessy kolléga volt olyan kedves kölcsönadni :)
süti beállítások módosítása