Tölgyessy D. Péter elemez

A Való Világ 4 valóságshow professzionális elemzői szemmel. (A politikai elemző Tölgyessy csak névrokon.)

Olivér Zsófija

2010.12.28. 12:00 Sz.J

 Kártékony. Ezt állította Olivér a minap Éváról, akivel - ugyan egy jó ideig már-már „szövetségesi” viszonyra emlékeztető tűzszünetet kötött – legszívesebben párbajozna is. S bár kívülről is érezhető/látható feszültség van Éva és Olivér között, ennek ellenére Olivér a jelet nem Évára, hanem Zsófira tette. Immár másodszor, noha az első kiválasztásnál is „logikusnak” tűnt volna, ha Évát jelöli.

Vajon miért Zsófi Olivér „jelölőpartnere”?

Olivér a kezdetektől biztonsági játékos – még ha ezt karakán, „szókimondó” viselkedésével leplezi is, tudattalanul persze. Hasonlóan Évához, neki is nagyon fontos, hogy a többiek szeressék/elfogadják, ezért igyekszik mindenkivel elégségesen jó viszonyt kialakítani. (Zárójelben: figyeljük csak meg Éva azon kijelentéseit, miszerint ő úgy véli, csak erősödik azáltal, ha nem kedvelik őt. Ez egy hárítás a részéről, valójában nagyon is fontos lenne neki, hogy elfogadják a többiek. A Villában egyébként nagyon nehéz helyzetben vannak a játékosok: kívülről nem kapnak, nem kaphatnak szeretet, ezért a benti érzelmi viszonyok felerősödnek, felnagyítódnak. Így fordulhat elő, hogy egy apró dologból hatalmas hűhót csinálnak, lásd. Anikó „fellökését”. Mindez persze egy zárt közösségben természetes, hasonló reakciókat lehet tapasztalni például a zsúfolt börtöncellákban, fegyházakban lakók esetében is, részben ez is szüli a börtönön belüli erőszakot.)

De visszatérve Olivérre! Neki azért fontos, hogy elégségesen jó viszonyt ápoljon a lehető legtöbb társával, mert csak így tud a számára fontos információkhoz hozzájutni. Amikor kérdezgeti/faggatja a többieket a jelölésekről, a belső viszonyokról, azt a saját túlélése érdekében teszi. Ha nem jutna (számára elégséges) információkhoz a belső viszonyokat illetően, akkor úgy érezné, egy, a győzelemhez nélkülözhetetlen fegyvert vettek ki a kezéből. Kirekesztettnek érezné magát.

S jóllehet „kívülről” úgy tűnik, Olivér faggatózásainak/puhatolózásának célja a többiek manipulálása, erről szó sincs. E magatartásának nem a manipulálás az alapfunkciója/célja, az csak amolyan „melléktermék”. Az alapfunkció a biztonság iránti vágy: Olivér kontrollálni akar és nem manipulálni. Kontrollálni, ellenőrizni, de ami talán jobb szó erre, átlátni a Villán belüli helyzetet, (erő)viszonyokat. Csak így érzi magát biztonságban. Ha elvesztené ezt a kontrollt, vagy ha ő úgy érezné, hogy elvesztette azt, a Villán belüli ereje is jelentősen csökkenne, mert nem érezné magát biztonságban. Márpedig Olivérnek rendkívül fontos, hogy biztonságban érezze magát. (Hasonló kontrollálási vágya egyébként Lacinak is van, s ez szintén a biztonságérzettel függ össze.)

Olivér – a többi játékosnál kétségkívül intenzívebb - kontrollálási vágya viszont csak és kizárólag akkor elégíthető ki, ha – mint említettem – számára megfelelő információkhoz jut. Ehhez viszont szükséges, hogy a többi játékossal elégségesen jó viszonyt alakítson ki. Ez pedig csak úgy lehetséges, ha nem jelöli meg őket, még akkor sem, ha erre oka lenne. Emlékezzünk csak arra, hogy konfliktusai ellenére Évával is képes fenntartani egy olyan viszonyt, melyben még tőle is információkhoz juthat – néha többhöz, néha kevesebbhez persze.

Egyedül Zsófi nem érdekli, mert Zsófi neki nem információforrás. Ezt egyébként nem is titkolja, hiszen többször kijelentette, hogy számára Zsófi olyan, mintha ott sem lenne. Zsófi Olivér számára nem információs csatorna, a kontrollálási vágyát nélküle, a lány közreműködése nélkül is ki tudja élni a többieken keresztül. Egyelőre legalábbis.

Zsófi szerepe Olivér villatúlélésében ennek ellenére óriási. Egyelőre ugyanis Zsófi biztosítja Olivér számára, hogy a többiekkel elégségesen jó viszonyt alakíthasson ki, azaz ne kelljen másokat (például Évát) megjelölnie. Az elégségesen jó viszony alatt nem a jó viszonyt értem, hanem azt a viszonyt, amelyben Olivér még információkhoz tud jutni (egyszerűbben fogalmazva: beszélő viszonyban van a másikkal). Ezt az elégségesen jó viszonyt tenné kockára Olivér, ha megjelölne valakit. Neki ilyen szempontból még Éva is úgymond „fontos” információforrás. Ezért sem jelölte őt az első kiválasztásnál sem.

Zsófi tehát fontos funkciót tölt be Olivér életében: egyelőre biztosítja a „Vagány” számára a biztonságos játékot. Analógiával élve: vannak férfiak, akik bizonyos nőket szexre használnak (hogy ezzel kielégítsék vágyaikat). Olivér „életében” Zsófi ugyanezt a funkciót tölti be: ő a jelölhető „bábú”. Ideális erre a szerepre, hiszen ahogy már korábban írtam, Zsófi jelen állás szerint biztosan nem jelölnék meg a többiek (Jerzy kivételével), viszont elég gyenge ahhoz, hogy ne jelentsen veszélyt Olivérre. Ezért is gondolom úgy, hogy - válaszolva az egyik kommentelő felvetésére - Olivér semmi esetre sem Zsófit fogja kivinni párbajozni. 

Csakhogy a Villában mindenkinek szembe kell néznie gyengeségeivel. Olivérnek előbb vagy utóbb fel kell adnia a biztonsági játékát – ami valószínűleg nála egyáltalán nem tudatos - és meg kell küzdeni saját démonjával: a kontrollálási vágyával. Számára ez lesz az igazán nagy harc, a kemény küzdelem, s nem a következő párbaj, bárkivel is vívja azt.

A bejegyzés trackback címe:

https://tolgyessypeterelemez.blog.hu/api/trackback/id/tr322543351

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Villalárva 2010.12.28. 20:48:26

nekem az az érzésem, hogy a fenti olyannyira igaz, hogy Olivér valószínűleg Zsófira gondolva recskázott a klón. indokaim:

1 mégis ki gondol a szeretett barátnőjére egy piszoár felett matyizva
2 más - egyéb - nőre gondolni egyértelműen megcsalás lenne
3 Zsófi pedig amúgy is jelölőbábu stb stb.

Villalárva 2010.12.28. 21:06:54

amúgy szerintem odabent lenézik Zsófit. a kiscsaj jelentős táborral bír minden lájkolóson. a dagadt rendőr meg erősen hajaz fekete lászlóra (hajszálnyit értelmesebb), a közönség nem fog rákölteni. bár.. lehet, hogy az állomány tolja majd az smseket.

Ananké 2010.12.28. 21:17:45

Én is úgy látom, hogy Évát nagyon emészti a többiek vele szemben tanúsított ellenséges viselkedése. Próbálja tagadni, mert így védekezik, de valójában nagyon fáj neki, hisz valósággal remeg amikor egy-egy döfést kap. Akkor mutatta ki, hogy mennyire bántják ezek a dolgok, amikor az Olivér bocsánatot kért tőle a durva kirohanása miatt. Fél, hogy ha kimutatja mennyire fáj ez neki, akkor sebezhetőbb lesz. Össze fog roppanni hamarosan.

Olivérnek nem számítanak az emberek, ő nyerni akar, s ezt mindenáron megakarja valósítani. Lehet, hogy ez egy játék és taktikázni is kell, de az emberi méltóság többet ér minden pénznél. Persze ez csak az én véleményem.

Villalárva 2010.12.28. 21:29:49

rátapintottál, pont ezért csinálja. egy férfi emberi méltósága a mai világban ott kezdődik, hogy VALAKI. és ez pénz plusz hírnév. ha sokáig bent marad, meglesz neki.

keletnyugat 2010.12.28. 23:57:04

Ma néztem az online adást délután és azt mondta hogy nem a Lacit viszi ki, a Szandikának meg Évának mondta, és azt fogja mondani hogy idézem " én azt az embert hívom ki párbajra aki a világ leghaloványabb teremtése". Kb fél 7 kor volt, az ágyakon fetrengtek és azt beszélték mennyit ittak a disznóvágáson, de bennt volt meg Jerzy, Béci és Zsófi és ezt rögtön azután mondta mikor ők 3-an kimentek a szobából.
Szóval a holnapi kihívás érdekes lesz.

cicccccc 2010.12.29. 14:33:29

Vajon miért Zsófi Olivér „jelölőpartnere”?

mert Éva védett volt...

S bár kívülről is érezhető/látható feszültség van Éva és Olivér között, ennek ellenére Olivér a jelet nem Évára, hanem Zsófira tette.

mert Éva védett volt...

Sz.J 2010.12.29. 15:44:17

@cicccccc: Éva nem volt védett az első jelöléskor. (Pedig akkor még nagyobb volt a feszültség köztük.)
süti beállítások módosítása