Tölgyessy D. Péter elemez

A Való Világ 4 valóságshow professzionális elemzői szemmel. (A politikai elemző Tölgyessy csak névrokon.)

Tovább nézzük-e a show-t, ha kedvencük esetleg kiesik?

2010.12.28. 08:00 Sz.J

A "szürke karakterű" játékosokkal (Zsófi, Ildi, Kristóf, Gina) ellentétben Éváról és Olivérről mondható el leginkább, hogy a Villán kívül (is) meglehetősen megosztó személyiségek. Egyszerűbben fogalmazva két táborra oszthatók a nézők: akik utálják Évát vagy Olivért és akik szeretik őket. Mindkét csoportnak (akik utálják, illetve akik szeretik őket) igencsak széles tábora lehet, ellentétben a "szürke karakterű" játékosok támogatóitól.

Az már a legelső párbajon (Éva-Leonidász) kiderült, hogy a nézők (sms-szavazók) egyelőre azt a játékost látják a legszívesebben a Villában, aki a leginkább egybevágó a rá delegált szereppel. Véleményem szerint Éva ezen oknál fogva győzedelmeskedett, ahogy most Olivér is ezért érezheti nyeregben magát, akár még Lacival szemben is.

Ugyanakkor az sem mellékes, hogy Laci erős karakter-e vagy sem. Meggyőződésem, hogy Laciról a Villán belül erősebb kép él, mint azon kívül. Ettől függetlenül egyáltalán nem gondolom, hogy egy Olivér-Laci párbaj eleve eldöntött lenne Olivér javára. Az viszont biztos, hogy ha Olivér Lacit hívja párbajra, akkor közel sem lesz olyan fölényes győzelem az egyik vagy a másik játékos javára, mint Éva és Leonidász küzdelme esetén volt. Mindez azt is jelenti, hogy a Lacival szimpatizáló és Olivért kiszavazni akaró sms-szavazók csalódottak lesznek. Ahogy Laci győzelme esetén is azok, akik Olivérre szavaztak.

Mindez egy nagyon érdekes kérdést is felvet. Sokan azt gondolják, hogy ha kiesik a nézők egy csoportjának kedvence, akkor az a nézői csoport többet nem fogja nézni az adott show-t. Ez nem így van. Sőt! A kedvencét "elveszítő" néző a műsort eztán érdekesebbnek fogja találni, mint korábban. A szociálpszichológiában már közhelynek számít, de talán laikusoknak érdekes megállapítás: ha bármilyen csekély áldozatot hozunk egy ügy érdekében (lásd. sms-t küldünk azért, hogy a favorizáltunk bent maradjon), akkor utóbb (ha "ügyünk" el is bukott) meggyőzzük magunkat a dolog fontosságáról. Ennek az oka, hogy csak így tudjuk fenntartani a magunkról alkotott, kedvezőbb képet, s inkább tesszük ezt, mintha azzal szembesítenénk magunkat, hogy értelmetlen áldozatot hoztunk, azaz feleslegesen küldtünk sms-t.

A bejegyzés trackback címe:

https://tolgyessypeterelemez.blog.hu/api/trackback/id/tr722542870

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

draz77 2010.12.28. 09:27:01

hello. lehet, hogy rosszul látom, de egyelőre Olivérnek nem érdeke, hogy kivigye Lacit. Még akkor sem, ha (szerintem) biztos, hogy nyerne. Viszont, ha Kristófot viszi ki, akkor azzal tesz egy szívességet Alekosznak, és végsősoron Ginának is (hiszen, ha Kristóf kiesik, akkor Ginának csak Alekosz indokolja a bentlétét, különben nem csak szürke, de még teljesen súlytalan is lenne és elvesztené az "egybevágóságát" is.) Ha Lacit vinné ki, és Olivér jönne vissza, akkor a Lacit támogatók eddig "szimpátiaszövetsége" erős és valós szövetségé változhat, és az a két másik, erős karakternek nem lenne jó (Olivér és Éva). Zsófi és Gina nem zavarja Olivér köreit, őket biztos, hogy nem viszi ki, és szerintem megteszi Alekosznak azt a szívességet, hogy kiiktatja a zavaró tényezőt :) de lehet, hogy rosszul gondolom :)

Sz.J 2010.12.28. 09:40:43

@draz77: ez is jó meglátás. Igazából nem láthatunk Olivér fejébe, számtalan döntési lehetősége van. Én is úgy látom egyébként, hogy Lacit, de ha őt nem, akkor Kristófot viszi majd ki. Ugyanakkor ez egy pénzre menő játék. Nem gondolom, hogy itt bárki is szívességet tenne bárkinek, ergo Olivér sem aszerint dönt (szerintem), hogy Alekosznak jó legyen.

Kon 2010.12.28. 11:16:03

Szerinted miért így alakult az utolsó beszavazás?
Niki nekem nagyon karakteres volt míg Ildi ahogy te fogalmazol szürke.

Az sms szavazatok menyire tükrözhetik a nézők véleményét. Az én tippem az Éva vs Leo-n 5-10.000 sms körüli és kB:2 millióan követhették az eseményeket. .Szerintem elég nagy eltérések lehetnek nem mindenki hajlandó sms-t küldeni a vélemény kinyilvánítására.

REPARATUR 2010.12.28. 11:21:14

juuuuuuuuuuuj, nagyon jók ezek az írások.

ceedrush 2010.12.28. 11:30:52

Nekem is nagyon tetszik a blog. Engem pont emiatt érdekel a valóságsó, emberi konfliktusok, kapcsolatok, érzelmek, taktikázás.
Nagyon nagyon bízom abban, hogy a nézők inkább azokat tartják bent akik műsort csinálnak. Most egyre jobban elkezdtem nem szeretni az Olivért, de ha azok közül fog választani akik rá tettek, szó nélkül küldöm az sms-t Olivérre, mindenképp kell az ő karaktere ott bent.
Alekosz az aki abszolút jól átlátja bent a dolgokat, szinte már olyan mintha ő is nézné az esti összefoglalókat.
A Gigi-t nem értem mitől erős itt kint.

múvemáccsó 2010.12.28. 12:14:46

namostan a végén lévő sms-fontosdolog- utána is nézem megállapítással annyiban vitatkoznék, h amikor bejött ez a műsor (VV1), akkor mi is küldtünk sms-t, de amikor kiesett az illető, úgy véltük, hogy nagyon unalmas lesz nélküle a villa. meg is néztünk utána 1-2 részt, de csak azért, hogy megerősítsük a megállapításunkat, h XY nélkül tényleg mennyire sz@r a műsor, és utána nem is nagyon néztük, csak amennyit muszáj volt (mert reklámszünetekben, ajánlókban mindig nyomatták).

Bastille · http://labdabiztos.blog.hu 2010.12.28. 14:24:49

először is, zseniális a blog! ugyanezen dolgok mentén vizsgáljuk és nézzük a műsort!

másodszorra pedig én draz77-nek adok igazat. olinak még nincs érdekében, h lacit kivigye, mert még szüksége lehet rá, illetve, ha kinn hagyja, akkor a fél csapat ellene fog menni! kristófot viszi ki, mert ő még erősödhet (nem hülye gyerek a kristóf), illetve alekinnyónak is szívességet tesz.

ezentúl, nekünk nézőknek az lenne a legjobb, ha lacit vinné ki, mert ha nyeri a párbajt oli, akkor a villában igazán érdekes dolgok történnének szociálpszihológiai szemmel nézve!

envagyokenmagam 2010.12.28. 17:05:30

Nekem is nagyon tetszik a blog. Nagyon kíváncsi vagyok mit ír a szakirodalom az sms-t küldőkről, melyik társadalmi rétegből, korosztályból kerülnek ki és ez hogyan befolyásolja a castingot.
Azért is merült fel bennem, mert egyszer kétszer a beszavazók során én többször mást éreztem rendkívül erősnek, és aztán mégis simán kikaptak (házastársak, bombanők). Szerintem sokakat érdekelne egy ezzel kapcsolatos bejegyzés.

wino5 2010.12.28. 17:31:44

@envagyokenmagam: a házastársak beszavazóshowján én is azt hittem, hogy Nono és Stone fog bemenni a villába és soha nem gondoltam volna h Gina és Kristóf! a blogíró erre vonatkozóan már írt egy megjegyzést, miszerint az RTL klub vágásokkal, szerkesztéssel manipulálj az sms szavazókat (és nézőket), ha jól gondolom...

envagyokenmagam 2010.12.28. 20:19:22

@wino5: igen ezt értem, hogy manipulál, de mi is ugyanazt a vágott anyagot látjuk mint mindenki más, és ez alapján gondolhattuk, hogy pl. Nono és Stone a legesélyesebb

Villalárva 2010.12.28. 20:36:43

A Nono és Stone féle benézés szerintem: egyrészt beszavazónál kevesen szavaznak. másrészt Nono és Stone annyira nyilvánvalónak látszott, h a velük szimpatizálók úgy voltak vele, h úgyis küld rájuk más bőven. Gina és Kristóf "rajongói" (családtagok, barátok, stb) meg pont emiatt nyomták erőn felül imho.

Kon 2010.12.29. 09:16:03

Nekem is Stone és Nono volt a befutó tippem. Azt is elképzelhetőnek tartom, hogy a bentlakók tábora a gyengébbet szavazza be, hogy ne legyen ellenfél a kedvencnek. Az sms szavazok menyire fix tábort alkothatnak nagy többség szavaz ha kell ha nem vagy inkább felindulásból.

Sz.J 2010.12.29. 16:59:22

@Kon: Sajnos nincs semmilyen felmérés arra nézve, hogy a nézőknek milyen karakter lehet a szimpatikus. De az gyakran előfordul (nemcsak a VV4-nél), hogy ha a jelölteknél egy kimagaslóan szimpatikus/érdekes ember van, akkor nem biztos, hogy ő rá érkezik a legtöbb sms, mert a szavazók azt hiszik, hogy ő rá amúgy is sokan szavaznak. Hasonló jelenség a politikai választásoknál is van: ha egy párt a közvélemény-kutatások alapján nagyon jól áll, akkor a szimpatizánsok sokszor már nem mennek el leadni a szavazataikat, mert úgy vélik, hogy pártjuk úgyis nyer.

Sz.J 2010.12.29. 16:59:57

@Villalárva: pontosan erre utaltam a válaszomban :)

testo 2010.12.31. 16:10:25

Üdv...egy olyan belső infóhoz jutottam, ami egy kicsit ledöbbentett. Itt vanez a Jerzy gyerek, aki csak úgy bekerült a villába, egy botcsinálta ok által. Az igazság az, hogy a kis srác elméletileg, a fél vezetőséggel lefeküdt (tudva illik, hogy sok a meleg az RTL klub-nál) és mivel Gombi Family rákapcsolt az SMS-kel (több, mint 1 millió foritn értékben), ezért mindenki meglepődött, hogy nem a Jerzy jutott be. A Jerzy úgy volt, hogy kipakol a sajtónak, amit persze senki nem akart, igy hoztak egy ilyen döntést !
süti beállítások módosítása