Tölgyessy D. Péter elemez

A Való Világ 4 valóságshow professzionális elemzői szemmel. (A politikai elemző Tölgyessy csak névrokon.)

Leonidász vagy Éva?

2010.12.22. 06:30 Sz.J

Szerdán eldől, hogy Leonidász vagy Éva tér-e vissza a való világba. Bár ilyenkor mindenki esélyeket latolgat, előzetes adatok (lásd. szavazás) híján erre józan, higgadt elemző nem venné a bátorságot, így én sem teszem. Viszont a két játékos  stratégiáiból bizonyos elemzői következtetések levonhatóak. Lássuk ezeket!

Éva a konfliktusokat felvállaló játékos. A villában tanúsított magatartását leginkább érzelmei irányítják, cselekedeteinek, megnyilvánulásainak nagy része emocionális és nem racionális alapokon nyugszik. Mindez ellentétben áll nyíltan felvállalt céljával: azzal, hogy minél tovább bennmaradjon a villában, s ezáltal később – a való életben - munkához jusson. (Most felejtsük el, hogy a kettő között létezik-e egyáltalán korreláció vagy sem.)

Évának – még ha ezt kommunikációjában tagadja is – a "túléléshez" nagyon nagy szüksége van arra, hogy szeressék, szimpatizáljanak vele a Villában – márpedig ez önmagára nézve veszélyes, így ez különösen gyenge pontja. (Lásd. a villából kizárt Zsuzsi esetét, aki ugyan keménynek állította be magát játékostársai előtt, de összeomlott, mihelyst azzal szembesült, hogy nem szeretik, illetve nem állnak ki mellette Olivérrel való vitája közben.)

Éva karaktere tehát egyfelől „nézőbarát” (a nézők szeretik a konfliktusos figurákat), másfelől előrevetíti azt is, hogy a lány hosszú távon elvérzik majd, s még ha vissza is kerül a Leonidásszal folytatott párbaj után, nem lesz a Villa „öregje”.

Leonidász éppen az ellentéte Évának: látványosan konfliktuskerülő karakter. Míg Évának vannak kvázi szövetségesei (Alekosz, Oliviér), Leonidásznak nincsenek, még akkor sem, ha utóbbi próbál Lacihoz közel kerülni ("apaként tekintek rád". Zsuzsával való „kapcsolata” ugyan kiemelte őt a szürke játékosok sorából (ahol előtte volt), de Zsuzsa távozásával ismét visszasüppedt a szürkeségbe, a kevésbé nézőbarát pozícióba. Leonidász jelenleg sodródik az árral, nincsen stratégiája, a megúszásra játszik. Ez mindenképpen csökkenti visszatérési esélyeit.

Ám ha mindezek ellenére mégiscsak Leonidász tér vissza győztesen, akkor - Évával ellentétben - „hosszútávfutóvá” válhat és azon utolsók között lehet, akik elhagyják a Villát. A kérdés csak az, a fiú visszatér-e…    

A bejegyzés trackback címe:

https://tolgyessypeterelemez.blog.hu/api/trackback/id/tr662530389

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

agicaaa 2010.12.22. 14:14:14

Leonidasznak kell kint maradnia..

fovarosi.blog.hu · http://fovarosi.blog.hu 2010.12.23. 11:16:20

Ezt a blogot nem a Kossuth Rádiótól kiebrudalt Tölgyessy-nek kellene fenntartani? :-)))

Myta · http://www.stylebyme.blog.hu 2010.12.23. 22:48:56

@fovarosi.blog.hu: A Kossuth rádiós Tölgyessy-t már idő előtt innen és a villából is kiszavaztuk (2/3-os többséggel):)
süti beállítások módosítása