Tölgyessy D. Péter elemez

A Való Világ 4 valóságshow professzionális elemzői szemmel. (A politikai elemző Tölgyessy csak névrokon.)

A Mixo interjúja velem

2010.12.27. 12:46 Sz.J

Az alábbi rövid interjú a Mixo című lap szilveszteri különszámában jelent meg velem. Mivel online nem érhető el, gondoltam, bemásolom.

Mixo: Először is tisztázzuk! Ön nem az a Tölgyessy Péter, akit politikai elemzőként ismerünk.

Tölgyessy Péter: Így van, ő csak névrokon. Ezt a blogomban is jeleztem.

Mixo: Mióta foglalkozik valóságshow elemzéssel?

T.P: A végzettségem szociálpszichológus, de 2000-ben egy ösztöndíjjal az Egyesült Államokban tanultam médiapszichológiát, majd azon belül a valóságshowkra specializálódtam. 2004-ben pedig még ezen belül is szakosodtam és a closed scene, azaz zárt helyszínű valóságshow elemzésből doktoráltam. Ilyen closed scene típusú show például a Big Brother és a Való Világ is.

Mixo: Előfordult már, hogy elemzőként a játék közben megjósolta, hogy ki lesz a nyertes?

T.P: Az elemzés nem jóslás, de tény, hogy a legtöbb esetben elemzői módszerekkel megállapítható, ki a legesélyesebb, ahogy idővel az is valószínűsíthető, ki nyeri meg a játékot. Ilyen elemzői módszer például a Needleman-skála, aminek rejtelmeibe – persze csak alapszinten – a blogom olvasóit is beavatom. De vannak még más metodológiák is.

Mixo: Mire való a valóságshow elemzés?

T.P: A valóságshow elemzések elsősorban a műsor készítői számára lehetnek hasznosak, mert ha jósolni nem is, prognosztizálni bizony lehet különféle történéseket, eseményeket, így ők is könnyebben tudják kialakítani például a feladatokat. Természetesen rizikóelemzést is végzek a műsorkészítőknek, vagy modellezem például egy-egy karakter "életpályáját" a házon belül. De volt, hogy biztonsági elemzést kért tőlem egy produceriroda. Ez kifejezetten hasznos lehet. Hogy egy példát mondjak: évekkel ezelőtt az egyik külföldi valóságshow elemzése kapcsán jutottam arra a következtetésre, hogy két játékos között előbb-utóbb tettlegességre kerül majd sor. Sajnos beigazolódott az előrejelzésem.

Mixo: Hányan vannak a piacon elemzők?

T.P: A világon legfeljebb egy tucatnyian lehetünk, de Magyarországon ezzel tudtommal én foglalkozom egyedül. A legismertebb szaktekintély ezen a területen Thomas Walk, aki annak idején tanított is engem az Egyesült Államokban. Európában Jon Kelley talán a legismertebb, ő pedig kifejezetten jó barátom, gyakran osztjuk meg egymással elemzéseinket.

Mixo: Miért osztja meg tudását az internetezőkkel?

T.P: Amit a blogban leírok, az csak egy nagyon-nagyon szűk, pici szelete annak a tudásnak, amit valóságshow elemzésnek nevezünk. Igyekszem közérthetően, a tudományos sallangoktól mentesen leírni az elemzéseimet, hogy azoknak is érthető legyen, akiktől ez az egész tudományág távol áll. Azért írok blogot, mert szeretném az emberekkel tudatni, hogy létezik ez a tudomány. Végülis népszerűsíteni szeretném ezt.

Mixo: A Való Világ 4-ben melyik játékos nyeri Ön szerint a versenyt?

T.P: Ezt még nagyon korai előrejelezni, tudniillik a valóságshow elemzés kicsit olyan, mint az időjárás-előrejelzés: körülbelül két hétig „látunk előre”. De nem szeretném kikerülni a kérdését! Szerintem Jerzey-nek komoly esélye van arra, hogy megnyerje a versenyt.  

A bejegyzés trackback címe:

https://tolgyessypeterelemez.blog.hu/api/trackback/id/tr392541189
süti beállítások módosítása