Tölgyessy D. Péter elemez

A Való Világ 4 valóságshow professzionális elemzői szemmel. (A politikai elemző Tölgyessy csak névrokon.)

Jerzy és Gigi, avagy a monkeyman-jelenség

2010.12.23. 18:37 Sz.J

A valóságshow elemzés – legalábbis a szakirodalom – monkeyman-nek, magyarul majomembernek nevezi azt a játékost, aki egy másik játékos „hátán” megkapaszkodva próbálja túlélni a villalétet. (A monkeyman kifejezés onnan ered, hogy a kismajmok rácsimpaszkodnak a nagyobb majmokhoz.) A monkeyman-jelenséget szokták egyébként még tandemnek is nevezni.

A monkeyman jelenségre jó példa a Való Világ 4-ben, ahogy Leonidász közeledett Lacihoz („olyan, mintha az apám lennél”). A szakirodalom a monkeyman jelenségbe sorolja a villán belül kialakult románcok főszereplőit is, függetlenül attól, hogy az érzelmek őszinték vagy sem.

Bár a monkeyman jelenségnél megfigyelhető, hogy általában a csoporthierarchiában alacsonyabb szinten álló játékos „kapaszkodik” a nála erősebbnek vélt játékostársába, de gyakori az is, hogy egymást hasonló erejűnek tekintő játékosoknál figyelhető meg ugyanez. (Az viszont meglehetősen ritka, hogy a csoporthierarchiában erősnek stigmatizált játékos kapaszkodjon bele a nála gyengébbe.)

A monkeyman-jelenséget azért hoztam fel, mert Éva – „búcsúbeszédében” – jelezte Jerzynek, hogy nagyon reméli, Gigi és közte nemcsak „érdekszerelem” van. Jerzy ezt annyira zokon vette, hogy később - Gigi és Anikó szeme láttára - sírva fakadt, egyúttal sajnálkozott azon, amiért nem Leonidászt várta vissza a villába.

A monkeyman, illetve tandem jelenség hátulütője, hogy ha a csoporthierarchiában egyenrangúnak ítélt főszereplői vannak (azaz nem lehet tudni, valójában a kettő közül melyik a monkeyman), akkor a két személy közül az egyik egyértelműen dominálttá, míg a másik dominánssá válik előbb-utóbb. Ami annyit jelent, hogy az előbbi vesztese, míg utóbbi nyertese lesz a tandemnek. A kérdés csak az, melyikük lesz a kettő közül a vesztes, azaz a monkeyman. Azzal, hogy Jerzy a gyengébb oldalát mutatta Giginek (akár színészkedett, akár nem), felvállalta azt a rizikót, hogy a tandemben ő lesz a dominált – aki kapaszkodik.

Ennek azért van jelentősége, mert a monkeyman-jelenség főszereplői közül a dominált (azaz végső soron a monkeyman) hamarabb távozik a mikroközösségből (lásd. a villából), mint a domináns, akibe kapaszkodik. Érdemes felidézni a VV eddigi történeteinek monkeyman-jelenségeit, különös tekintettel az emlékezetes Leó-Ágica tandemre, ahol Ágica vállalta a dominált szerepét, ő is hullott ki közülük elsőként. 

Kérdés: Gigi vagy Jerzy lesz-e a monkeyman?

A bejegyzés trackback címe:

https://tolgyessypeterelemez.blog.hu/api/trackback/id/tr192535214

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Reckl_Amál · http://recklamal.blog.hu 2010.12.27. 22:09:23

Szerintem pont ezt a nyulat akarta Éva kiugratni a bokorból, amikor búcsúzóul ezt még odavetette a beszélő kukinak.

Nyilvánvaló, hogy ez egy megjátszott szerelem. Az benne a legszórakoztatóbb, hogy mindkét fél részéről az. Gigiről süt, mennyire butának tartja Erzsit; Erzsin meg látszik, hogy profi.

bounty123 2010.12.31. 06:40:25

Nem is kérdés, hogy Jerzy volt/van/lesz a dominált. Egy kézzel fogható értelmes megnyilvánulása nincs, kvázi csak elvegetál a villában.

djukel 2010.12.31. 13:07:12

Ráadásul Jerzynek borzalmas fitymaszükülete is van
süti beállítások módosítása