Tölgyessy D. Péter elemez

A Való Világ 4 valóságshow professzionális elemzői szemmel. (A politikai elemző Tölgyessy csak névrokon.)

Továbbra is Laci a "célpont"

2010.12.30. 08:26 Sz.J

Nem okozott meglepetést Olivér. Ahogy számítani lehetett rá, voltaképpen végig Laci és Kristóf között hezitált, végül Kristófot választotta párbajtársnak.

Meglátásom szerint Olivér továbbra is túl erős ellenfélnek tartja Lacit, így a könnyebb utat választotta. Legbelül tart attól, hogy ez a nézők számára nem szimpatikus, ezért próbálta azt a látszatot kelteni, hogy számára Kristóf nehéz ellenfél lesz, lévén, hogy a házaspár férfi tagjának Ginával karöltve kétszer annyi szavazótábora van, mint egy átlagos játékosnak.

Ez azonban egyáltalán nem biztos: általánosan megfigyelhető jelenség, hogy a házaspárokat, partnereket beszavazó nézők éppen azért szeretnek párokat beszavazni, hogy a drámát is végigélhessék: azt a szituációt , amikor a párok elszakadnak egymástól, illetve ami ennek a következménye lesz (Gina reakciója). Ebből következően azt sem tartom kizártnak, hogy lesznek a házaspár beszavazói között olyanok, akik éppen emiatt Olivérre adják majd le a voksukat. Illetve lehetnek olyan nézők is, akik - bár Olivérrel nem szimpatizálnak - a drámát szeretnék látni, ezért szavaznak a "Vagányra". Kérdés persze, hogy Gina és Kristóf esetleges elválása mennyire lesz nagy dráma...

Ami Olivér félelmeit illeti azzal kapcsolatban, hogy Gina és Kristóf közé áll, szerintem alaptalan. A vele szimpatizáló nézők szeretik a "realpolitikusnak" tűnő, taktikusnak látszó, éppen ezért sokszor "gonosznak" beállított játékstílusát, ezért nem veszik zokon, hogy ha ő kerül ki győztesen, akkor elválaszt egy párt. Ha pedig sikerül Olivérnek elhitetni néző szimpatizánsaival, hogy Kristóf kihívása nem a gyávaság, inkább a bátorság jele, akkor azok sem fordulnak el tőle, akik szerint Lacit kellett volna kihívnia párbajozni.

Olivér tegnapi beszéde számomra abból a szempontból volt érdekes, hogy kiderült belőle: bár Kristófot jelöli, továbbra is Laci számára az igazán nagy ellenfél. Ezért igyekszik őt – valószínűleg tudattalanul – meggyengíteni, pontosabban gyengébbnek láttatni „házon belül”. Erre utaló mondata volt, hogy Bécit tartja a legerősebbnek a Villában. Jóllehet ezt a mondatot Olivér látszólag Bécinek szánta, valójában Lacinak szólt. Továbbra is Lacit tartja ugyanis Olivér a legnagyobb ellenfelének, ezzel a mondattal mindössze hárított (hasonló ez ahhoz, mint amikor Éva beszél arról, hogy őt csak megerősíti a többiek támadása, miközben ez nem igaz). Laci önbizalmát csorbítani lehet az eféle kijelentésekkel. Főleg akkor, ha annak tartalmát a többi játékostárs is elhiszi Olivérnek, mivel a benti erőviszonyokat a játékosok alakítják ki, így akiről sokan azt hiszik/gondolják, hogy erős, az meg is erősödik. És ez fordítva, a gyengeségre is igaz.

A bejegyzés trackback címe:

https://tolgyessypeterelemez.blog.hu/api/trackback/id/tr862547542

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Indien 2010.12.30. 10:08:50

"általánosan megfigyelhető jelenség, hogy a házaspárokat, partnereket beszavazó nézők éppen azért szeretnek párokat beszavazni, hogy a drámát is végigélhessék"

Gina ezek szerint rosszul taktikázik, hisz sokszor hangoztatja, hogy ha Kristóf menne, számára is véget érne a játék. Valószínűleg csak blöfföl, de ha nem jön be, onnantól lesz igazán nehéz..

Kálimpócmadár 2010.12.30. 11:10:18

Az a megjegyzés egy kicsit nyalás is volt Béci felé, szerintem szeretné őt Olivér megnyerni magának, mivel ő eddig viszonylag pártatlan volt, legalábbis én így érzem.

Sz.J 2010.12.30. 11:15:47

@Kálimpócmadár: természetesen ez is benne van ebben a "gesztusban", sőt! Mivel Laci a fő kihívás Olivér számára, ezért is kell neki Béci támogatása.

Ananké 2010.12.30. 12:01:03

Laci annyiban nem ellenfél Oli számára, hogy Laci - elmondása szerint - nem a nyereményért jött. Neki már az anyagi megvan, ha jól értesültem, akkor az tavasszal induló biztonságvédelmi(?) iskolája miatt szeretne ismert lenni az országban. Két három hónap villa-lét elég neki. Én, pillanatnyilag, a Szandikát látom végső győztesnek.

Az Oli nagyon ellenszenves, ezért nem hiszem, hogy sokáig húzza. Az az embertípus akivel senki nem szeretne egy levegőt szívni, hisz sohasem tudhatod mikor támad épp téged hátba, ha épp úri érdeke úgy kívánja.

Uriás 2010.12.30. 12:15:38

Én arra lennék kíváncsi, hogy Oli vajon szándékosan, taktikai megfontolásból kereste a konfliktust Gombival (ezt kétlem amúgy), vagy csak az alkohol beszélt belőle? Arról meg vagyok győződve, hogy Laci viszont szándékosan hangolta őket egymás ellen, mikor verekedést említett, mivel ő ha jól emlékszem, nem ivott semmit.

Celebkiller 2010.12.30. 12:16:42

Szerintem nincsenek egységes taktikák. Ez látszik a gyors vélemény változásokból.
A Laci "erős" elmélet azért gyenge, mert nem személyiségről, vagy tekintélyről megy a szavazás, hanem szimpátiáról és lehet unszimpatikus (tehát könnyen kiejthető) egy parancsolgató ember is és kelthet nagyfokú szimpátiát egy szerencsétlen ember. (Lásd Szíj Melindát).

Sz.J 2010.12.30. 12:29:20

@Celebkiller: az erős/gyenge viszonyok csak házon, azaz a villán belül érvényesek, ez nyilvánvaló. A kiesés szempontjából valóban nincs jelentőségük, viszont a jelölés/párbajrahívás szempontjából van. A bentiek ugyanis ez alapján is döntenek sokszor. Nemcsak ez alapján persze, de ez is döntő befolyású.

Zsebihal2009 2010.12.30. 12:46:28

Engem leginkább az gondolkodtat el, hogy Laci miért nagyította fel az Olivér/Gombi konfliktust?! A többieket akarta uszítani Olivér ellen, vagy csak szeretett volna valami érdekeset mondani a lányoknak?

Nagyon tetszik a blog. Érdekes és szórakoztató.

Syztem 2010.12.30. 13:12:59

Tisztelt Tölgyessy Úr!
Nagy érdeklődéssel követem a blogot, de igen erős fenntartásokkal kezelem gyakran a gondolatait! Szerintem hibát követ el akkor, amikor racionálisan gondolkodó, tetteik következményével tisztában lévő játékosokat (villa-lakókat és szavazó nézőket) feltételez. A játékelmélet is ezt teszi, gyakorlatilag minden élethelyzetet lehet is vele modellezni, de az irracionalitás, a bizonytalansági tényezők, véletlenek világával a játékelmélet se tud mit kezdeni. Most itt konkrétan: szerintem Olivér TÉNYLEG Bécit tartja a legerősebbnek, TÉNYLEG úgy gondolja, hogy protest-szavazatokat is fog kapni (nem akarja erősebbnek mutatni Kristófot) stb. Az elemzésekben mikor fog szerepelni Alekosz egészen szürreális csajozási technikája? Igencsak központi eleme a való világnak, játékelméletileg viszont értelmezhetetlen!
ÚGy gondolom, hogy a játékosok többsége nem játszik, csak szerepel. Egyedül Olivér az, akinek van valami fogalma arról, hogy ezt igenis lehet játszani is, de még ő is esetek többségében magát adja, és nem taktikai lépéseket tesz, ebben biztos vagyok.

Olmen 2010.12.30. 16:16:01

A kiválasztás előtt Alekosz és Szandika is azt mondta Olivérnek: "ne vidd ki a kaját..!". Ez Laci kódja vajon?

(jó a blog, az ilyen nézőpontból való követés miatt érdemes nézni egy valóságshowt, szerintem)

wino5 2010.12.30. 18:11:03

@Syztem: szerintem Tölgyessy Úr elemzéseit nem úgy kell érteni! Szerintem ő pont a tudatalatti elemzi... persze javítson ki ő, ha nem így van. Én így értelmezem a blogot. És pont ez a jó, hogy a villa lakók ösztönösen cselekednek azt, amit, és mi itt egy mögöttes elemzést kapunk!

wino5 2010.12.30. 18:12:42

@Olmen: Érdekes dolog ugye az is, hogy vannak bizonyos körök, ahol tulajdonképpen ciki nézni egy ilyen valóságshow-t, de hála istennek, talán ennek a blognak köszönhetően, hamarosan ebben a körben nézve sem lesz ciki a való világ :P

'Rika 2010.12.30. 18:45:54

Kicsit egyet kell értsek Syztemmel.
Nagyon érdekesnek tartom a blogot és továbbra is figyelemmel fogom kísérni. De kissé fenntartással kezelem a nézői megnyilvánulásokat. Szerintem a nézők,a műsor elején megtalálják a számukra szimpatikus karaktert és azután ragaszkodnak hozzájuk (így működött az X-faktor is véleményem szerint). Ergo: Nekem Olivér szimpatikus a kezdetektől. Ezen semmit sem változtatott a Zuzsival történt konfliktus, sem a Gombival. Úgy gondolom mindkét esetben nagy mértékben túlreagálták Olivér megnyilvánulását.
Azt egészen nem értem Gombinak végül is mi a problémája...

Egyébként nem szavaztam és nem is fogok.

(Engem érdekelne a Jerzy-Gombi konfliktus is, ami a beszavazó shownál kezdődött. Valamint az éjjeli adások, amelyeket hol adják, hol nem; ezeken a felvételeken is sok minden kiderül a szereplőkről...)

Kálimpócmadár 2010.12.30. 20:03:52

@wino5: +1 Többször szó is volt róla, hogy ezek a dolgok nem feltétlen tudatosak.

Sz.J 2010.12.30. 21:22:05

@Syztem: Ez is egy nézőpont. Én egy percig sem gondolom, hogy tévedhetetlen vagyok, sőt! Ugyanakkor nem állítottam, hogy a szereplők tudatosan cselekednek úgy, ahogy. De így vagyunk ezzel mi magunk is a valóban való világban: cselekszünk bizonyos dolgokat úgy, hogy azok valódi okaival nem is vagyunk tisztában.

adamskij · http://adamskij.bandcamp.com 2011.01.01. 10:33:17

első hozzászólásomként arra irányítanám a figyelmet, hogy a játék kezdeti szakaszában (első 3-4 párbaj) a szürke játékosok igyekeznek elkerülni a kihívást és így életben maradni hosszútávon.
az erős játékosok (Olivér, Éva, Alekosz, Laci, Béci) igazi ellenfele szerintem az idő. két hónap után ugyanis vagy elő tudnak hozni valami rejtett, addig nem mutatott személyiség jegyet, vagy pedig eltűnik kezdeti előnyük a szürke karakterekhez képest. erre jó példa a csapatverseny, ami Bécit kivéve csak a szürke játékosoknak segített (pl: Anikó, Zsófi).

Olivér több szempontból is nagyon jól tette, hogy Kristófot hívta ki, mégha ezt utólag megváltoztatná. ebben is érzek taktikát, el akarja hárítani magáról azt a vádat, hogy szétszedi a házaspárt. Alekosz megjegyzése, hogy Lacit eleve nem most kellett volna kihívni, felvillantja kettőjük közös stratégiáját is: kivinni a szürke karaktereket párbajra minél hamarabb.

Olivér az esélyes Kristóffal szemben, ez nem kérdés. a következő kiválasztott valószínűleg Éva lesz (Gombi, Béci, Gigi már egyből három szavazat). Éva szabadon választhat Ildi, Gombi közül és ellenük komoly eséllyel jönne vissza. persze belevághat Gigibe is, de ez kevéssé valószínű, mivel Éva vissza akar kerülni a villába. a nagy kérdés persze az, hogy ezután merre fordul a játék. ebben persze Olivér, Éva és Alekosz nagyot alakíthat, mert elég kirobbantaniuk egy olyan konfliktust, ahol valamelyik szürke karakter vállalhatatlan módon viselkedik.
arról nem is beszélve, hogy az eredetileg erős Szandika Alekosznak szánt kisfarkú megjegyzésével nagyon elvágta magát, nem csak bent.
süti beállítások módosítása