Tölgyessy D. Péter elemez

A Való Világ 4 valóságshow professzionális elemzői szemmel. (A politikai elemző Tölgyessy csak névrokon.)

Olivér távozása nem időszámítás

2011.02.22. 18:53 Sz.J

Az elmúlt időszakban rengeteg levelet kaptam, amelyben arra kértek, hogy folytassam az elemzést. Hozzáteszem: a blogon szereplő e-mailt kizárólag erre a blogra készítettem, így amikor befejeztem az elemzést, nem is néztem többször. Csak most, sok idő elteltével, így utólag is elnézést kérek azoktól, akiknek nem válaszoltam.

Noha megtisztelő, hogy az elemzéseimre továbbra is igény lenne, nem folytatom. Az okok ismertek: a műsor formátuma annyira megváltozott, hogy a Villára nem lehet zárt helyszínként tekinteni.

Ennek ellenére egy-két meglátásomat örömmel megosztom Önökkel. Nem írom, hogy utoljára, de azt sem, hogy ezentúl ezt rendszeresen meg is teszem.

Olivér kiesése, Gombi jelölése és a vágóhíd

Az RTL szerkesztői által szisztematikusan végrehajtott karaktergyilkosság gyökerei korábban is láthatóak voltak - ahogy azt még régebben jeleztem, Olivér meggyengült, ennek leglátványosabb jele az volt, amikor elvesztette a kontrollt Alekosz felett. Ezzel predesztinálva lett a bukása, hiszen a nézők éppen az „irányítói-műsorszerkesztői” szerepe miatt szerették a „Vagányt”. Olivérnek a kegyelemdöfést mégsem az RTL szerkesztői (vagy Béci), hanem barátja, Alekosz adta, amikor a kiválasztásnál meglehetősen szűk mozgásteret biztosított neki, egyértelműen harcba küldve a kifejezetten erős Bécivel. Innentől fogva Olivérnek nem volt döntési szabadsága. Ha nem Bécit választja, az legalább akkora karaktergyilkosság, mint ami amúgy is bekövetkezett azáltal, hogy az RTL szerkesztői a leggyengébb pontján büntették: bizonytalanságban tartották az átlagnál jóval nagyobb kontrollra éhező, az átlagnál nagyobb információéhséggel bíró Olivért.

Alekosz magatartása mögött egyértelműen taktikai megfontolások húzódtak: tudni akarta, ki az igazi ellenfél a számára, Béci vagy Olivér. A párbaj után megtudta. Hidegvérű, taktikai döntés volt ez Alekosz részéről, felesleges ezt holmi baráti gesztusként beállítani. Ahogy legutóbbi Gombi „harcba küldését” is, ami leginkább Jerzy-nek kedvez – feltéve, ha Gombi nem őt viszi ki párbajra, amire jelenleg kicsi az esély (bár szerintem nincs kizárva). Ezzel a típusú taktikázással nincs is semmi baj, ez ugyanis egy játék, ahol előbb-utóbb még a barátok is ellenfelek lennének. Olivérhez hasonlóan Gombit is a vágóhídra küldik a barátai, ha tőle is elvárják az erős párbajpartnert (Alekoszt), azaz ha neki is szűk mozgásteret szabnak, ahogy tette ezt Alekosz Olivérrel.

Nincs lényegi változás

Bár többen „hatalmi átrendezésről” beszéltek Olivér kiesése után, voltaképpen semmi ilyesmi nem történt, a status quo fennmaradt. Olivér kiesésének az egyetlen következménye az lett, hogy Olivér kiesett.

A blokkosodás (vagy ahogy ők nevezik, klikkesedés) megmaradt, s ugyanazok maradtak a belső viszonylatban erősnek és gyengének ítélt karakterek, akik korábban is voltak. Hiába tűnik úgy, hogy Jerzy-nek és Gombinak „kinyílt a csipája”, az erőpozíció tekintetében belső megítélésük véleményem szerint nem változott, ahogy a többieknek sem. Ennyi idő elteltével egyébként ez már nem is fog egyik játékos esetében sem változni, a karakterek innentől fogva legfeljebb csak gyengülni fognak (megjegyzem: ez a belső, azaz a villán belüli, nem pedig a külső megítélésre vonatkozik).

A legutóbbi időszakban leginkább Laci vesztette el azonosságát azzal a karakterrel, amely karakterrel őt a nézők beszavazták, így ő a villán belül és kívül egyaránt jelentősen meggyengült. De ez a gyengülés már jóval Olivér távozása előtt megkezdődött. Sokan ugyan azt vélelmezték, hogy Olivér távozása után Laci megerősödik, ez téves elgondolás: Laci ugyanis nem Olivérnek, hanem önmagának köszönheti meggyengülését – amelyet a legtökéletesebben gerincproblémája szimbolizált. A dominanciáját vesztett Laci akkor sem erősödne meg, ha Béci vagy Alekosz netán kiesne, amire jelenleg szinte nulla az esély. Azt ugyanakkor nem szabad elfelejtenünk, hogy a játék leendő győztes nem feltétlenül a villán belül legerősebbnek tartott karakter lesz, a nyerési esély akár egy gyenge vagy szürke karakterben is benne van.

Szandika még okozhat meglepetéseket

Alekosz a legstabilabb játékos, ő tűri a legjobban a bezártságot. A villalétet azért is tűri olyan jól, mert – most talán kicsit erősen fogok fogalmazni – pszichopata „tüneteket” produkál: nem szeret, nem szorong és nem tanul. Hangsúlyozom: nem állítom, hogy Alekosz pszichopata, de azt igen, hogy a pszichopatákra jellemző tüneteket produkál. Alekosz nem szeret, ezért könnyen át tudja vészelni a hozzátartozók hiányát vagy azt, ha egy barátot elveszít. Nem szorong, ezért olyan akciókra, megnyilvánulásokra is képes viszonylag érzelemmentes módon, amelyeket más nem feltétlenül merne bevállalni. Végül pedig nem tanul a hibáiból – ez a nőkkel való hozzáállásából figyelhető meg leginkább. Alekoszból kiváló cégvezető vagy politikus válhatott volna (ha esetleg tanul), de éppen ezen tulajdonságai miatt arra is jó esélye van, hogy megnyerje a játékot – azonban korai lenne még őt „koronázni”.

Éva önmagára jelenti a legnagyobb veszélyt, a játékban önmaga ellensége. Ez elsősorban az önkontroll hiányának tudható be. Ettől függetlenül Éva a villalétet jól tűrő játékos, s talán a legnagyobb erőssége, hogy továbbra is egybevágó azzal a karakterrel, amellyel beszavazták (Törtető Nő). 

A leginstabilabb játékos Szandika, ő még okozhat meglepetésnek a szerkesztőknek is. Biztonsági okokból is veszélyesnek tekinthető a plasztikcica, a szerkesztők túl nagy rizikót vállaltak azzal, hogy beválogatták és hibát követtek el azzal, hogy amikor lehetőségük lett volna, nem zárták ki a játékból. Szandika önkontrollja alacsony, konfliktusmegoldási képessége pedig az átlagnál agresszívebb.

Gigi és Jerzy kapcsolatának alakulására külön nem szívesen térnék ki, a látottak magukért beszélnek. Mára nyilvánvalóvá vált, hogy a „kapcsolatban” Gigi dominált, akinek most már teher a nála jóval gyengébb Jerzy. Gigi nem tud profitálni a játékban annyit a Jerzyvel való kapcsolatából, mint fordítva, sem érzelmileg, sem taktikailag. Egy ideig ugyanakkor még mindketten profitálhatnának abból, ha egy „se veled, se nélküled” típusú viszonyt fenntartanának, ezzel biztosítva a villasztori szerelmi szálát. Ezzel egy piaci rést fednének el, amire egyes nézők minden bizonnyal továbbra is vevők lennének. 

A bejegyzés trackback címe:

https://tolgyessypeterelemez.blog.hu/api/trackback/id/tr912681325

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása